Dostupni linkovi

Antifašistička BiH na strmoglavici


Fašizam je poražen i Evropa nakon te pobjede ima sasvim novo lice, između ostalog je rečeno tokom današnjih razgovora. Međutim, još uvijek postoje pristalice te ideologije koji čekaju pogodan trenutak, upozorio je književnik Advan Hozić:

“Te fašističke napasnike lako prepoznajemo i po tome što im je i Dan pobjede nad fašizmom isto što i trn u oku. Čuče negdje skriveni pod maskama narodnih dušebrižnika i vrtibuna. Oni vuku konce kojima pokreću svoje marionete da skaču, urlaju, prijete, mitinguju. Njihovo vrijeme je, ipak, samo odjek prošlosti.”

Evropa dočekuje 60-godišnjicu pobjede nad fašizmom sa rezultatima koji nude nadu, kaže novinar Mirko Šagolj.

“Na velikoj proslavi u Moskvi BiH se, nažalost, neće imati čime pohvaliti, čak ni personalnim sastavom delegacije koja će je predstavljati.”

Gdje je BiH danas, šest decenija nakon što je fašizam pobijeđen? Predsjednik boračke organizacije, Jure Galić, nije optimista:

“Čini mi se - nigdje. Na nekoj strmoglavici. I ako bi stvari tekle ovako kako danas teku, ja sumnjam da će izići na dobro. Prvo, mi danas imamo međunacionalnu podjelu i to na taj način što se sije mržnja i dalje jednog naroda protiv drugog. Onda imamo diskriminaciju određenih vjera, određenih nacija itd. Sve u svemu, stanje nije dobro.”

Učesnicima skupa prikazan je film reditelja Lordana Zafranovića “Testament”:

“Historija ovog filma je kao historija jednog čovjeka iz vremena od ’86. pa do ’94. godine, kad je film bio gotov - upravo u jeku rata koji se vodio ovdje, na ovoj teritoriji, jednog strašnog rata.”
XS
SM
MD
LG