Dostupni linkovi

Podržavati, a ne taktički iskorištavati demokratske procesu u BiH


Posjeta njemačkog kancelera Gerharda Šredara predstavlja najveću moguću podršku vladi Bosne i Hercegovine za sve ono to je učinila na reformskom putu, ocjena je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Adnana Terzića:

“Mi želimo da napravimo povoljan ambijent da privrednici iz Njemačke ulažu u BiH, kako bi ostvarili dobit. Sigurno da je stvarnost malo drukčija. Nama još treba pomoć, jaka podrška za prelazak evropskog puta, pomoć eksperata Savezne Republike Njemačke - da proces usvajanja evropskih standarda u svim segmentima društva u BiH provedemo brzo i efikasno. I na kraju, nama treba jak glas u Briselu u korist BiH, ali apsolutno na osnovu rezultata koje sami postignemo.”

Njemački kancelar Gerhard Šreder je potvrdio da je u posljednje dvije i po godina BiH napravila napredak na polju stabilnosti, te u oblastima ekonomije i politike:

“Njemačka je ponudila pomoć u izradi jednog modernog ustava, koji bi bio usklađen s evropskim ustavima. BiH veoma dobro sarađuje sa Haškim tribunalom. Naravno da tu ima još otvorenih pitanja.”

Njemački kancelar smatra opravdanim očekivanja BiH o početku pregovora o potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Odgovarajući na novinarska pitanja, Šreder je kazao da vidi dobre šanse za priključenje BiH programu Partnerstvo za mir, te da je problem viznog režima za građane BiH vezan za balans između ekonomske i političke otvorenosti Njemačke, i sigurnosnih pitanja sa druge strane:

“Pitanje bilo kakvih promjena u viznom režimu moguće je samo u saglasnosti sa svim članicama Šengenskog sporazuma. U opravdanim slučajevima, međutim, može doći i do izuzetaka i do izdavanja viza. Tek, ko želi da podržava demokratske procese u ovoj zemlji, a ne samo da ih taktički iskorištava, njemu treba da bude jasno da je za sve procese, od ekonomskih do kulturnih, potrebno da ljudi putuju, da se kreću. Što se nas tiče, mi ćemo se pobrinuti da te mogućnosti budu opravdane i ispunjene.”
XS
SM
MD
LG