Dostupni linkovi

Političko jedinstvo pre razgovora o statusu


Zvanicnici institucija Kosova i medjunarodne administracije izjavili su da je neophodno postizanje sireg konsenzusa izmedju vlasti i opozicije kao i politickih lidera povodom vaznih pitanja za Kosovo kao sto je konacni status. Kako se priblizava vreme kada se treba izvrsiti ocena ispunjenja standarda demokratskog drustva, sto moze voditi ka pocetku razgovora o konacnom statusu Kosova, celnici institucija su predstavili ideju formiranja mehanizma za postizanje zajednicke platforme o pitanju statusa.

Premijer Bajram Kosumi istice da je to od vitalne vaznosti:

“Ja cu raditi s ciljem da se pronadje mehanizam ciji ce zadatak biti da usaglasi stavove politickih partija o konacnom statusu Kosova. Ne verujem da ce to biti medjustranacko jedinstvo, vec ce se zajedno sa institucijama formirati mehanizam koji treba ukljuci i glavne opozicione lidere, a odluke ce biti jedinstvene”, kaze Kosumi.

Zvanicnici UNMIKa izjavili su da nisu upoznati sa inicijativom koja treba da ujedini politike lidere za razgovore o konacnom statusu. Portparol UNMIKa Marsija Pul (Marcia Poole), istice da je civilni administrator Soren Jesen Petersen pozvao lidere da postignu konsenzus o vaznim pitanjima:

“On ohrabruje vladu, opoziciju i sve politicke lidere na Kosovu da rade zajedno kako bi se postigao siri konsenzus o vaznim pitanjima, kao sto su decentralizacija, dijalog i priprema za razgovore o statusu”, kaze Marsija Pul.

Premijer Kosumi takodje istice vaznost jedinstvenog politickog stava:

“Potrebno je jedinstvo politickog misljenja vladajucih i opozicionih stranaka i njihova saradnja po pitanju resenja konacnog statusa. Smatram da je to sustina stvari, nas interes i zato treba pronaci zajednicki jezik. Ja jos uvek ne znam kako ce to sve funkcionisati, ali mislim da se ideja moze realizovati ukoliko postoji politicka volja”, kaze Kosumi.

Kosovski premijer istice da je o tom pitanju razgovarao sa svim politickim liderima, ukljucujuci i opozicione. Proslog meseca je predsednik Kosova Ibrahim Rugova nakon razgovora sa liderima opozicionih stranaka Hasimom Tacijem (Hashim Thaçi) i Vetonom Suroijem (Surroi) izjavio kako se sa svojim sagovornicima slozio da je od izuzetne vaznosti postizanje politickog konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa.
XS
SM
MD
LG