Dostupni linkovi

Nova era civilne avijacije


Polijetanju diva medju avionima, koji u svojim charter varijantama može prevoziti i do 840 putnika, prisustvovalo je oko 50 hiljada gledalaca, na glavnom gradskom trgu u Toulousu.

"Isto toliko saradnika firme Airbus, stoji iza ovog velikog projekta, kazao je danas direktor kompanije Noel Forgeard. Uspjeli smo i to tačno u zadatom roku, kazao je Forgeard, evropska avijacija može biti ponosna .
Novi model Airbus-a u svojoj standardnoj verziji ima 555 mjesta podijeljenih u tri klase, što je više od Jumbo 747 ili Boeinga koji nude tek 400 mjesta. Sa svojih 80 metara ovaj je div skoro deset metara duži od Jumbo jetta. Visina od 24 metra omogućava da putnici istovremeno mogu prići na obje etaže aviona. I kad smo već kod poredjenja sa konkurencijom, A 380 nudi za trećinu više prostora i mjesta izmedju sjedišta i u prolazima. Aviokompanija Virgin već je najavila da će na svojim avionima imati francuske ležajeve, Casino, Salone za uredjivanje, odvojene barove i fitnes prostore.

Nakon četiri sata leta, avion se sigurno u 14 sati i 30 minuta spustio na tuluški aerodorm. Kopilot prvog leta Claude Lelaie kratko se po slijetanju obratio novinarima: “Bilo je ogromno zadovoljstvo, i velika čast sudjelovati u prvom letu ove fantastične mašine. Prvi let na potpuno novoj letilici bio je za mene vrlo važan korak.”

A 380 mora obaviti najmanje 2200 sati probnog leta, prije nego u julu iduće godine prvi primjerak, od 154 već prodanih, bude isporučen singapurskoj aviokomapniji . Stručnjaci predvidjaju da će se finansijska dobit početi ostvarivati već 2008. godine.

I na kraju nimalo nevažno Airbus , zbog manje potrošnje kerozina, omogućava aviokompanijama da budu i do 20 posto jeftiniji od američkog konkurenta Jumbo-Jet-a.
XS
SM
MD
LG