Dostupni linkovi

Odgođena presuda Hodorkovskom


Prema agenciji Interfax koja se poziva na sudske izvore, sudije su zaključile da deset dana nije dovoljno za izricanje presude nakon devetomjesečnog procesa. Savjetnik advokatskog tima Michaila Hodorovskog, Robert Amsterdam, u svemu vidi "cinične političke motive". Ruska vlada računa sa veoma žestokim reakcijama izvana, pa je odgadjanje za vrijeme iza 9.maja samo još jedan dokaz da je cijelo sudjenje politički show, kaže američko-kanadski savjetnik odbrane.
Sličan stav izrekao je i politički analitičar Vladimir Pribjolovski. " Na Dan pobjede nad fašizmom u Mosvu će stići mnogi zvaničnici i ugledni gosti, valja izbjeći svaku mogućnost da presuda bude jedna nepoželjna tema, kaže Pribjolovski i dodaje kako je Putin u svom obraćanju naciji u ponedjeljak branio pravo svoje zemlje da ide sopstvenim putem demokratizacije.

Svjetski šampion u šahu i i lider opozicionog pokreta Ruski komitete 2008, Gari Kasparov danas je novinarima ispred moskovskog suda izjavio: “Ja mislim da se o sudbini Hodorovskog ne odlučuje danas, ni prije nekoliko dana, i ne u ovom sudu, nego prije u Kremlju. I neželim zvučati kao pesimista, ali mislim da će Hodorovski i njegovi prijatelji biti u zatvoru sve dok je Putin na vlasti.”

Ruski predsjednik Putin nekoliko je puta opovrgao da se radi o političkom procesu. Zvanično se Hodorovskom sudi za utaju poreza u visini od 27 milijardi dolara. Osnivač naftne industrije Yukos, jedan od najbogatijih ljudi Rusije, zatvoren je oktobra 2003.godine zbog prevare, utaje poreza i pranja novca. Hodorovski je odbio sve optužbe uzvrativši da je sve smislio Vladimir Putin kako bi ga odvojio od opozicionih krugova kojima je Hodorovski bio blizak.

Najveći dobitnik sudkog spora u koji je uvučen naftni gigant Yukos jeste državni koncern Rosneft, koji je do 2003 godine proizvodio 20 miliona barela nafte godišnje. Poredjenja radi Yukos je dnevno imao milion barela. U junu ove godine Rosneft bi trebao pripojiti Gasprom, industriju zemnog gasa, čime bi pod kontrolom države, bio oformljen mamutski koncern za proizvodnju nafte i gasa
XS
SM
MD
LG