Dostupni linkovi

Spasioci u potrazi za preživjelima


Tri od sedam vagona vlaka kojim su na posao kretali stanovnici gradića Amagasaki, u blizini Osake i Kobea iskočili su iz tračnica, a jedan od vagona je udario u stambenu zgradu. Uzrok nesreće još se istražuje, no vlasti smatraju da je odgovoran strojovodja, koji je prebrzo vozio.

Željeznička kompanija prvobitno je izvijestila da je nesreću prouzročio sudar vlaka s automobilom koji je bio na pružnom prijelazu, no kasnije je glasnogovornik tvrtke izvijestio da su vagoni iskočili iz tračnica prije sudara s automobilom.

Prema izjavama nekih putnika koji ovim vlakom redovito putuju na posao, najavljeno je da vlak kasnio u polasku te je vozio "puno brže" nego obično:
"Zabrinuo sam se kad sam vidio da je vlak projurio kroz stanicu, a onda se čuo strašan zvuk, lomljava, užasno!"

I drugi očevuidac nesreće kaže: "Vidio sam ogroman oblak prašine, a onda ljude koji su gotovo letjeli zrakom".

Pod vagonima se nalazi još preživjelih putnika, te na njihovu oslobađanju rade spasilačke ekipe. Ne zna se je li među oko 400 ozlijeđenih i netko od stanara zgrade u koju su udarili vagoni i to sve do njenog trećeg kata. Zgrada je udaljena samo je 6 metara od željezničkih tračnica.

Japan inače slovi kao jedna od zemalja s najrazvijenijom željezničkom mrežom. Dnevno se vlakovima na posao preveze oko 60 milijuna ljudi, ili gotovo polovica stanovnika Japana. Ovo je najteža željeznička nesreća u Japanu u posljednjih 40 godina. Zadnja velika željeznička nesreća dogodila se u blizini Tokija 1963. godina, kada je poginula 161 osoba.
XS
SM
MD
LG