Dostupni linkovi

Odbrana zatražila puštanje Vuje Zlatara


Branioci optuženog Vuja Zlatara, advokati Vladimir Đurđević i Rajko Jelišić, kazali su da je u dosadašnjem toku suđenja na osnovu lekarskih nalaza dokazano da je Zlatar nevin i da nije učestvovao u likvidaciji zarobljenika na Ovčari između 19. i 21. novembra 1991. godine, jer je tada u Selter banji kod Mladenovca zalečivao rane sa vukovarskog ratišta. Zamenik tužioca Dušan Knežević odbacio je zahtev za povlačenje optužbi kao preuranjen istakavši da će lekarski nalazi biti jedan od dokaza pri donošenju presude. Istovremeno predsednik sudskog veća Vesko Krstajić kazao je da će se sa dvoje ostalih sudija izjasniti o zahtevu za privremeno puštanje Zlatara uskoro, kada bude vršena sudska kontrola mera pritovora svih optuženih za zločin na Ovčari. U veštačenju zdravstvenog stanja optuženog Zlatara traumatolog ortopedske bolnice “Dragiša Mišović” iz Beograda dr Milan Jančić rekao je da je na osnovu dokumentacije Vojno-medicinske akademije i otpusne liste Selters banje zaključio da u vreme izvršenja zločina optuženi nije bio sposoban da se samostalno kreće. Jančić je još kazao da sa apsolutnom sigurnošću može da potvrdi da je Zlatar zbog težih rana u predelu prepona i desne potkolenice tada mogao da se kreće samo uz pomoću ortopedskih pomagala ili drugih osoba i dodao da ne sumnja u verodostojnost dokumentacije na osnovu koje je vršio veštačenje. Advokat Vladimir Đurđević, branilac optuženog Zlatara, kaže za naš program da ovo veštačenje nedvosmisleno pokazuje da njegov klijent usled ranjavanja nije mogao učestvovati u izvršenju zločina na Ovčari.

“Zlatar Vujo u to vreme s obzirom na povrede koje je imao u ranjavanju nije bio sposoban ni samostalno da se kreće niti očigledno da bude na tom mestu gde se sve to događalo i mislim da najmnje što tužilac u ovom trenutku može da učini je da se saglasi da se pritovor ukine, a mislim da bi bilo korektno da već u ovom trenutku odustane od gonjenja.”

Mnogi od onih koji su svedočili pred sudom naveli su da je Zlatar učestvovao u zločinu a ovo veštačenje tek je jedan u nizu izvedenih dokaza o procesu smatra, s druge strane, Nataša Kandić predsednica Fonda za humanitarno pravo i zastupnik oštećenih, i u tom smislu naglašava:

“Svedok-saradnik je zapravo prvi izneo i tvrdio da se Zlatar Vujo nalazio u tom streljačkom vodu pored jame. Ostaje znači na tome da će sud ceniti dokaze. Znači ovi današnji dokazi, izlaganje veštaka ne može biti dokaz na kome će se zasnivati presuda nego će sudsko veće uzimati sve ukupno dokaze u vezi u vezi sa Zlatarom.”
XS
SM
MD
LG