Dostupni linkovi

Radikali podneli krivičnu prijavu protiv Svilanovića


Srpska radikalna stranka podnela je krivičnu prijavu Beogradskog okružnom tužilaštvu navodeći da postoji osnovana sumnja da je Goran Svilanović izvršio krivično delo ugrožavanja teritorijalne celine Savezna Republike Jugoslavije u vreme kada je bio ministar inostranih poslova. Aleksandar Vučić, generalni sekratar Srpske radikalne stranke.

“Osnov je sve ono što je radio u periodu pre svega od 2000. do 2003. kao ministar inostranih poslova, jer je potvrdio da je istu politiku vodio od one kako je vodio 99-te, a to je da se zalagao za nezavisnost Kosova i Metohije. Mi nismo tražili da kao običan građanin odgovara ili kao narodni poslanik, ne, nego za ono što je kao ministar inostranih poslova radio.”

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić ide i korak dalje i direktno optužuje Svilanovića da je dok je bio ministar intezivno pregovarao i tražio od predstavnika međunarodne zajednice da Kosovo dobije nezavisnost. Goran Svilanović, nekadašnji šef diplomatije najpre Savezne Republike Jugoslavije a potom i državne zajednice Srbija i Crna Gora nije odgovarao na telefonske pozive, a tokom dana nije prisustvovao ni zasedanju Skupštine Srbije čiji je poslanik. U međuvremenu se oglasio Građanski savez Srbije, stranka na čijem čelu je Svilanović bio do nedavno zatraživši da se prekine sa napadima na Svilanovića. GSS ocenjuje da kampanju protiv nekadašnjeg šefa diplomatije vode “oni čija je kvazinacionalna politika uništila zemlju i još 99-te godine odvojila Kosovo i Metohiju od Srbije, a koji se danas predstavljaju kao najveći branioci Kosova”. Takve branioce Kosova pozivamo da oslobode Srbiju tereta Srebranice i ostalih zločina koje su izazvali svojom ideologijom, prestanu da usporavaju Srbiju na putu povratka u Evropu iz koje su nas svojim delovanjem izopštili i prestanu da brane Kosovo dok nismo u potpunosti izgubili mogućnost da utičemo na poboljšanje situacije na Kosovu, navodi Građanski savez Srbije. Nataša Mićić, predsednica GSS, povodom krivične prijave radikala protiv Svilanovića, kaže da je ona neosnovana.

“Nema nikakvo ni pravno ni političko utemeljenje, na kraju krajeva svi smo svedoci da se pitanje statusa Kosova nije ni postavljalo u vreme kada je gospodin Svilanović bio ministar inostranih poslova.”

Recimo i to da je krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg šefa diplomatije zbog navodnog teritorijalnog ugrožavanja celine zemlje podnela stranka koja je pre dva dana jedan od svojih upražnjenih poslaničkih mandata u Skupštini Srbije dodelia, a parlament verifikovao, Miloradu Buhi, predsedniku takozvane Vlade Republike Srpske Krajine u izbeglištvu.
XS
SM
MD
LG