Dostupni linkovi

Nezadovoljna opozicija napustila Skupštinu


Kao i mnoge prethodne sednice skupstine i danasnje zasedanje su napustili predstavnici opozicije, a rad je nastavila samo vladajuca koalicija. Naime, Demokratska partija Kosova je odmah na pocetku zasedanja zatrazila da se u dnevni red uvrsti zahtev za formiranje istrazne komisije, kako bi se ispitala sumnja o povezanosti nekih clanova vlade u kriminalna dela, i da se raspravlja o procesu decentralizacije. Taj zahtev je podrzala je i druga opoziciona poslanicka grupa Ora, ciji je predsednik Veton Suroi.

Jakup Krasnici, sef parlamentarne grupe Demokratske partije je izjavio kako je decentralizacija od sustinske vaznosti za Kosovo i stoga je neophodna debata u parlamentu. Krasnici kaze kako bi formiranje istrazne komisije pomoglo stvaranju povoljnog, ekonomskog, politicko i bezbednosnog ambijenta, jer bi se ispitale sumnje o umesanosti kosovskih zvanicnika u teska kriminalna dela:

“Na Kosovu se vec sest godina dogadjaju stvari koje dovode u rizik politicki proces, to su mnogobrojna politicka ubistva i nasa je obaveza da zahtevamo od bezbedonosnih i pravosudnih organa da se ti slucajevi razjasne,” rekao je Krasnici.

Vecinom glasova poslanika takav zahtev je odbacen, posle cega su poslanici Demokratske partije i Ore napustili zasedanje skupstine.

Aljus Gasi, sef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova, kaze da ce se o decentralizaciji raspravljati onda kada vlada poslanicima dostavi neophodan materijal. U vezi sa zahtevom za formiranjem istazne komisije, Gasi je izjavio da ce se skupstina angazovati za dobrobit svih te da niko ne moze biti iznad zakona, i istakao da policija i sudstvo nisu ovlascenje kosovskih institucija:

“Putem medija smo informisani da je Demokratska partija predala UNMIKu a zatim i policiji dosije protiv Demokratskog saveza, odnosno nekih clanova vlade. Istrazne komisije su dobrodosle za oblasti za koje je skupstina ovlascena, ali ne za ona pitanja za koja mi nismo ovde. Mi smo poslanici, nismo policajci, tuzioci a ni sudije”, rekao je Gasi i optuzio Demokratsku partiju za zloupotrebu skupstinske govornice.

Medjutim prema recima Jakupa Krasnicija optuzbe nisu uperene protiv najvece partije Demokratskog saveza, vech protiv ljudi u vladi koji su umesani u razne kriminalne radnje.

Opoziciona stranka Ora, Vetona Suroija, koja je podrzala zahtev Demokratske partije, zatrazila je da skupstina odrzi zatvorenu sednicu, na kojoj bi se sa nadleznim organima razmotrile navedene optuzbe. Suroi je kritikovao celnike institucija jer nisu posetili sediste Ore u Pristini, nakon sto su u nedelju uvece u eksploziji unistene kancelarije te stranke.

Inace, nakon sto je opozicija napustila sednicu skupstine poslanici vladajucih stranaka nastavili su razmatranje predvidjenih zakona.

Poslanici “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” ni danas nisu ucestvovali u radu parlamenta. Srpska lista, prema recima njenih zvanicnika, bez podrske zvanicnog Beograda nece ucestvovati u institucijama Kosova.
XS
SM
MD
LG