Dostupni linkovi

Politička kontrola nad policijom ili budućnost BiH?


Visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, izjavio je da u Parlamentu Federacije BiH postoji široka podrška reformi policije u BiH. On ističe da se o brojnim problemima u provedbi trenutačno ključnoga uvjeta za pozitivnu ocjenu o Studiji izvodljivosti, raspravljalo otvoreno i konstruktivno:

“Svaki pojedinac ima svoje stavove za koje smatra da o njima treba raspravljati. Ali, može se reći da postoji široka podrška trojnom principu Europske unije o ustroju policijskih snaga u BiH.”

Tri principa koja proističu iz zahtjeva Europske komisije su, podsjećamo,
da sve zakonske i financijske nadležnosti budu prebačene na razinu države, da se poslovi policije moraju provoditi u funkcionalnim područjima, te da se mora osigurati političko nemiješanje u operativne poslove policije. Visoki predstavnik ističe da će biti veoma teško i komplikovano to ostvariti i da u ovome trenutku nije optimističan:

“Mislim da su dva najozbiljnija pitanja: isključiva nadležnost za policiju na državnoj razini, jer je to najteže za prihvatiti Republici Srpskoj, i mape budućih regija. Ne mogu reći da sam optimista o konačnom ishodu, ali pravi izbor se mora napraviti. Pitam: da li smatramo da je politička kontrola nad policijom važnija od ukupne budućnosti BiH? To je pravo pitanje.”

Šef kluba SDA u federalnom parlamentu, Šemsudin Mehmedović, kao jedan od učesnika razgovora vođenih u Sarajevu, kazao je da rukovodstvo Parlamenta očekuje da isključive policijske nadležnosti budu na razini države, te da teritorijalni ustroj regija ne prati granice, kako entitetske tako i kantonalne:

“Na taj način bismo izbjegli politički utjecaj na rad policije na bilo kom nivou.”

Zastupnik Stranke za BiH, Ismet Briga, ističe da se neće podržati nikakva polovična rješenja:

“Nećemo podržati prijedloge gdje će ostati ministarstva na nivou entiteta. Podržat ćemo samo regije ukoliko one budu multietničke, nikako regije koje će biti zaokružene na nekom nacionalnom principu, jer opet ne bi bio zaštićen građanin već pripadnik ovog ili onog naroda.”

Visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, još jednom je upozorio da su pred BiH još samo tri tjedna prije odluke Europske zajednice da li je ova zemlja spremna nastaviti put ka Europi. Sukladno tomu, Ešdaun je najavio još jednu rundu pregovora o reformi policije sa predstavnicima vlasti u BiH. U četvrtak će se obratiti Narodnoj skupštini RS-a, a od 24. do 27. aprila trajat će intenzivni pregovori sa predstavnicima vodećih i oporbenih političkih stranaka iz oba entiteta. Stavovi oko reforme policije trebaju biti definirani do 19. maja, kada u BiH stiže radna grupa Europske komisije da bi procijenila napredak BiH u ispunjenju zahtjeva iz Studije izvodljivosti.
XS
SM
MD
LG