Dostupni linkovi

Rice u Moskvi


State Department nije objavio detalje moskovskih razgovora državne tajnice, osim da je u funkciji pripreme Bushova posjeta Rusiji gdje će se obilježiti 6 desetljeća pobjede nad fašizmom. Sama Condoleeza Rice je uoči puta rekla da će svojim sugovornicima predsjedniku Putinu i šefu diplomacije Sergei Lavrovu dati do znanja da Amerika nije zadovoljna razvojem slobodnog tržišta i demokracije. Viktor Kremenyuk zamjenik šefa američko kanadskog instituta u Ruskoj akademiji znanosti smatra da će sigurnosna pitanja ipak prevladati

To je dogovor. Zbog Irana, Rusija može pokazati više razumjevanja za američku zabrinutost. Uspkros oštrim tonovima u Bratislavi, idoločke razmirice mogu biti stavljene u drugi plan radi partanrstva u mnogo zanačajnim stavarima, kao što su sigurnost, borba protiv teroizma ili prijetna nukleranim arsenalima.

Naime, Sjedinjene države dugo su pokušavale urazumiti Rusiju da ne sudjeljuju u izgradnji nuklerke u Busheru zbog straha da bi teheran mogao nuklerane potencijale koristiti u vojne svrhe. No, bezuspješno.
Masha Lipman nezavisna analitičarka u Moskvi smatra da bi Washington mogao omekšati stavove u pogledu demokracije u Rusiji, podsjećajući da je antiameričko rasploženje i dalje prilično jako u Rusiji i bez obzira na to što dvije zemlje ističu n svoje prijateljstvo i strateško partnerstvo

Ima mnogo signala koji govore da visoko pozicionirani dužnosnici ošto raspravljaju o tome kako zapad nastoji oslabiti Rusiju. Medju konzervativnim snagama je očito anti zapadno rasploženje. nezadovoljni su i načinom na koji su zapad i Sjedinjenen države odnosili prema izbornoj krizi u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG