Dostupni linkovi

Ponavljanje zakletve u Manjači i Bileći


Zapovjednik NATO štaba u BiH, general Stiven Šuk, razočaran je i zabrinut razvojem događaja prilikom polaganja zakletve regruta Vojske Republike Srpske, 16. aprila u kasarnama u Manjači i Bileći. Zviždanjem državnoj himni i davanjem zakletve RS-u , a ne Bosni i Hercegovni, prekršen je zakon države i najgora je stvar koja se mogla dogoditi tokom ceremonija u vojnim institucijama, ocjena je generala Šuka.

“Ministar odbrane RS-a, Milovan Stanković, do srijede mora dostaviti potpun izvještaj o tim događajima - kako se to desilo, zašto, ko je odgovoran i ko će odgovarati za te incidente,” odluka je generala Šuka, koju je donio zajedno sa Visokim predstavnikom. Izvještaj će, također, biti proslijeđen ministru odbrane BiH, Nikoli Radovanoviću. General Šuk će potom izvještaj proslijediti i generalnom sekretaru NATO-a i zapovjedniku Sjeverno-atlantskog saveza za Evropu.

“Ovi incidenti desili su se u najgore vrijeme, i to pred predstojeći sastanak NATO-a u Viljnusu”, naglašava general Šuk. U isto vrijeme, nedostatak bilo kakve izjave zvaničnika RS-a, koja bi govorila o odgovornosti za te incidente, predstavlja također veliko razočarenje:

“Ovaj nezakoniti čin pokazuje da država nema efikasnu kontrole nad vojnim snagama, a nadam se da to nemaju entiteti. Jer da su imali kontrolu i da su dopustili to što se desilo, onda bi to bilo još gore. Zato sam sada više nego ikada uvjeren da je stvaranje jednog ministarstva odbrane, sa državnom kontrolom nad oružanim snagama, ključna stvar u reformi odbrane u ovom trenutku.”

General Šuk ističe da sa nestrpljenjem očekuje izvještaj ministra odbrane RS-a, Milovana Stankovića, a posebno dio koji će se odnositi na osobe koje snose odgovornost za incidente i koje za to moraju i odgovorati. Da li su incidenti bili organizovani, odnosno da li su regruti Vojske RS-a vježbali tekst zakletve - onakav kakav su izgovorili 16. aprila, pitanje je na koje general nije imao konkretan odgovor:

“Ne znam odgovor na to pitanje. Postoje neke indicije da je bilo proba, ali ministru Stankoviću ću kazati da prvi potez koji treba da napravi jeste ponavljanje kompletne ceremonije zakletve.”
XS
SM
MD
LG