Dostupni linkovi

Referendum neće dovesti do destabilizacije regiona


Nikolas Vajt (Nicholas White), iz Međunarodne krizne grupe, kaže da je ta organizacija crnogorski Zakon o referendumu, koji se ovih dana našao na udaru crnogorske opozicije, ali i visokog predstavnika Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane, ocjenila kao zadovoljavajući.

RSE: Gospodine Vajt, da li ste upoznati sa crnogorskim Zakonom o referendumu, koji je donijet 2001.godine i kakav je Vaš zvaničan stav oko tog zakonskog teksta?

VAJT: Mi smo, čim je izglasan taj Zakon, rekli da se radi o zadovoljavajućem zakonskom tekstu i da su kritike koje su se mogle čuti u to vrijeme na račun tog zakona bile pretjerane i neodgovarajuće. Bilo je dosta predloga što bi trebalo izmijeniti u tom zakonu, ali naša ocjena je bila da je to bilo neizvodljivo.

RSE: S obzirom na to, kako komentarišete najnovije kritike koje dolaze iz Brisela, naročito od gospodina Havijera Solane koji je nedavno zatražio adaptaciju tog zakona, koji su mnoge međunarodne organizacije, uključujući i Vašu, ocjenile prihvatljivim?

VAJT: Vjerujem da je svakome jasno o čemu se radi. Ja nimalo nijesam iznenađen tim stavom. Svakako je jasno da gospodin Solana ima veoma jake stavove oko ovog pitanja i da generalno ima zaštitnički odnos prema državnoj zajednici u čijem je stvaranju učestvovao. Naravno, svako je zabrinut i svako želi da u slučaju crnogorskog referenduma rezultati budu što čistiji. Takvu želju ne vidim samo kod gospodina Solane, već i kod predstavnika crnogorske Vlade.

RSE: Kakvo je Vaše mišljenje? Da li bi održavanje crnogorskog referenduma moglo uticati na destabilizaciju regiona?

VAJT: Mi nikad nijesmo vjerovali u to. Mi smo uvijek smatrali da budućnost Srbije i Crne Gore neće imati puno uticaja na okolnosti u regionu.

RSE: Šta je sa Kosovom? Koliko neriješeni status Kosova usporava rješavanje budućeg statusa Crne Gore?

VAJT: U onoj mjeri u kojoj na to insistira Evropska Unija. Mislimo da nema direktne veze između pitanja Kosova i Crne Gore, ali očigledno da Evropska Unija insistira da prvo počne rješavanje pitanje statusa Kosova prije nego što Crna Gora dođe na red.

RSE: Da li u budućnosti očekujete pritisak Brisela na crnogorsku Vladu da ne održi referendum?

VAJT: Ja to u ovom trenutku zaista ne znam. Sigurno će biti pritisaka da se to pitanje ne otvara sljedeće godine, a to se već dešava.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG