Dostupni linkovi

Poslanici odbijaju da prijave imovinu


Kako je saopšteno iz Komisije za utvrđivanje konflikta interesa, imovinu i prihode je do jučer prijavilo oko hiljadu crnogorskih javnih funkcionera, dok blizu šeststoo osoba i dalje nije ispunilo tu obavezu. Predsjednik Komisije, Slobodan Leković, kaže da zabrinjava to što jedan broj republičkih i saveznih poslanika i dalje odbija da prijavi imovinu. Leković primjećuje da su na tom spisku najbrojniji poslanici iz opozicionih redova, ali kaže da ne može sa sigurnošću utvrditi zašto opozicionari izbjegavaju tu obavezu:

“Ako te posmatramo sa aspekta partijske pripadnosti, iako to kod nas nema te kvalifikacije, niti vodimo takvu evidenciju, nego samo tretiramo javnog funkcionera, vidi se, generalno posmatrano, da je veći dio onih koji su neažurni iz opozicionih partija. Da li se oni neaktivno ponašaju, ili su neažurni, Komisija nema takvu informaciju jer nismo imali nikakva reagovanja.”

Poslanik Socijalističke narodne partije, Dragan Koprivica, koji se nalazi na spisku osoba koje Komisiji nisu dostavili tražene podatke, kaže da to nije učinio jer nije imao vremena i da iza toga ne stoje neki dublji motivi:

“Zbog velikog broja obaveza to nisam završio, a podnošenje prijave o imovinskom stanju za mene je dosta razočaravajuće jer me to podsjeća da je stanje gore nego što je bilo. Danas ili sutra ću to završiti.”

Niko od poslanika Liberalnog saveza, koji je nedavno donio odluku o prestanku političkog djelovanja, nije prijavio imovinu. Bivši portparol te partije, Helena Vučetić, kaže da su funkcioneri stranke mandate u Republičkom Parlamentu zadržali da ih ne bi dobio neko drugi, ali da niko do bivših funkcionera LS-a više nema namjeru da daje izjave za javnost na bilo koju temu:

“Mi ne dolazimo na sjednice, mi zadržavamo te mandate da ih ne bi dobio neko drugi, ali ništa drugo. Više ne dajemo izjave na bilo koju temu.”

Andrija Mandić, predsjednik Srpske narodne stranke, koji se takođe nalazi na listi osoba koje nisu prijavile imovinu i prihode, voljan je da govori o mnogim temama, ali ne i da pojašnjava zašto nije ispunio svoju obavezu prema Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa:

“Kada budete imali neku temu o kršenju Ustava, agenciji, zakonu, policiji uvijek sam vam na raspolaganju. Za otvaranje dosjea, tu sam.”

Prema nedavno donesenom Zakonu o konfliktu interesa, svi javni funkcioneri trebalo je da specijalnoj skupštinskoj komisiji dostave izvještaje o prihodima i imovini najkasnije do kraja februara. Prema tom zakonu, javni funkcioneri ne podliježu disciplinskoj, prekršajnoj ili krivičnoj odgovornosti ukoliko na vrijeme ne dostave tražene podatke, ili ako dostave lažnu informaciju, zbog čega je nevladin sektor u Crnoj Gori oštro protestovao, tvrdeći da donošenje takvog neobavezujućeg zakona neće imati nikakvog efekta.
XS
SM
MD
LG