Dostupni linkovi

Nijedna od strana nije spremna za razgovore o statusu


Nosilac “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” Oliver Ivanović izjavio je za naš radio kako zainteresovane strane trenutno nisu spremne za razgovore o budućem političkom statusu Kosova, ističući da je neophodno raditi na sprovodjenju demokratskih standarda. Ivanović kaže da će poslanici Srpske liste, koja bojkotuje rad Skupštine i vlade, odluku o učešću u institucijama doneti samostalno, uz jedinstvenu podršku Beograda.

“Nijedna od strana zainteresovanih za razgovore o konacnom statusu Kosova u ovom trenutku nije spremna za pocetak tog procesa”, ocenio je za Radio Slobodna Evropa Oliver Ivanovic, nosilac “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, poslanicke grupe u skupstini Kosova. Ivanovic istice kako ce, bez obzira na to sto se kao termini spominju septembar, oktobar ili kraj godine, razgovori o statusu poceti kada sve strane, Srbi i Albanci na Kosovu, zvanicni Beograd i zemlje u regionu, budu spremne:

“U ovom trenutku nijedna od strana nije spremna. Prema tome standardi moraju da budu u izvesnoj meri dostignuti, da imaju pozitivan trend, da bi se krenulo sa pricom o statusu, prosto jer bi u drugacijem to apsolutno destimulisalo albansku vecinu da se za standarde bori, za dostizanje boljih uslova zivota, a istovremeno to bi obeshrabrilo Srbe da su standardi papir koji moze da garantuje bilo sta. Nijedna strana apsolutno iz toga nemarnog odnosa prema standardima ne bi profitirala nego bi svi izgubile”.

Ivanovic ocenjuje kako je sasvim sigurno da jedan od prioritetnih standarda, koji se odnosi na povratak raseljenih lica na Kosovo, nece biti ispunjen, jer na terenu nema konkretnih rezultata:

“Ja mislim da vec sada mozemo reci da standard povratak nece biti ispunjen, i to treba jasno staviti do znanja, jer jedini nacin da se povratak meri su brojke ljudi koji se vracaju i uslovi zivota pod kojima oni zive kada se ovde vec jednom vrate. Niakakve uopstene ocene o atmosferi, povoljnoj klimi nece biti dovoljne da bi standarad povratak dobio pozitivnu ocenu”.

Prema recima Ivanovica konkretni koraci u procesu povratka podrzaumevaju vracanje nekoliko hiljada Srba i stvaranje povoljne klima, uz podrsku Albanaca:

“Javno objavljivanje desetak, petnaestak lokacija na koje ce se Srbi vratiti u brojevi od hiljadu, hiljadu i po, dve za pocetak, zatim stvaranje uslova na samom terenu, sve ono sto bi ucinilo njihov povratak odrzivim i uz to rekao bih zalaganje lokalnih albanskih struktura i najvisih albanskih politicara za povratak. Oni moraju raditi kao promoteri tog povratka. To bi pomoglo da mi vec krajem godine imamo rezultate koji ce biti nedvosmisleni”.

Oliver Ivanovic kaze da ce odluku o ucescu u privremenim kosovskim institucijama poslanici Srpske liste doneti samostalno, ali ce traziti jedinstvenu podrsku Beograda:

“Pre nase odluke o ulasku institucije nesumnjivo da cemo imati konsulatacije koje stalno drzimo u nacionalnom savetu za Kosovo u Beogradu, razgovore sa premijerom Kosumijem i mozda predsednikom Rugovom, ali isto tako treba racunati da vazan deo razgovora treba obaviti sa gospodinom Petersenom. Nas ulazak u institucije mora da bude apsolutno pripremljen, apsoluno jasno sta nas tamo ceka kao i sta mi mozemo ocekivati”.

Ivanovic istice da je povodom svih vaznih pitanja neophodan zajednicki stav Srba sa Kosova i vlasti u Srbiji. Kosovski Srbi, kaze Ivanovic, mogu donositi odluke nezavisno od Beograda, tek kada politicki ojacaju:

“Kada se osetimo slabi u politickom smislu mi trazimo apsolutnu pomoc Beograda. To ce normalno vremenom slabiti u onolikoj meri koliko se lokalni Srbi budu osecali sposobnim i mocnim da u institucijama ostvare neke svoje vitalne interese. Kad se to bude postiglo mislim da ce ta vidljiva veza verovatno oslabiti, ali nikada nece biti prekinuta, prosto mi smo deo jednog istog naroda”.
XS
SM
MD
LG