Dostupni linkovi

Međunarodni konsenzus za rešavanje statusa


Tokom jednodnevnog boravka na Kosovu nemacki ministar spoljnih poslova, Joschka Fischer je razgovarao sa zamenikom sefa UNMIK-a, Lari Rosinom, komandantom KFOR-a Yves de Kermabon, predsednikom i premijerom Kosova Ibrahim Rugova i Bajram Kosumi i liderima DPK, Hashim Thaqi, 'ORE, Veton Surroi i Oliverom Ivanovicem, liderom “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”.

Pre dolaska u Pristinu Fischer je obisao nemacke vojnike u sastavu KFOR-a stancionirane u Prizrenu koji su odgovorni su za sektor jugozapad Kosova.
Potreban je medjunarodni konsenzus za resavanje politickog statusa Kosova. Da bi Kosovo islo napred potrebno je ostvarivanje standarda, rekao je Fischer, posle sastanaka sa predsednikom i premijerom Kosova, Ibrahim Rugovom i Bajramom Kosumijem.

“Za buduci status Kosova bice potreban medjunarodni konsenzus i koliko se brze budu resavala prakticna pitanja na Kosovu, utoliko ce biti lakse resavanje statusa Kosova. U tom pravcu treba ici korak po korak “, kazao je Fischer posle sastanka sa predsednikom Rugovom.

On je kazao kako su neka od najznacajnijih pitanja za kretanje prema Kosovu ostvarivanje standarda, borba priotiv korupcijem, kriminala, ekonomski razvoj i stvaranje nezavisnog sudstva.

Sa druge strane predsednik Kosova, Ibrahim Rugova je rekao da je upoznao ministra Fischera sa stanjem na Kosovu, koje je, prema njegovim recima stabilno i dobro. Rugova je rekao da ga je upoznao i sa pravcima razvoja Kosova i odgovornostima koje se prenose institucijama Kosova. On je ocenio da su prioritetni standardi zastita manjina i njihova integracija, dok ce decentralizacija biti u centru angazovanja institucija Kosova

“Ove ce se godini izvrsiti procena progresa na Kosovu, razgovara ce se o buducnosti Kosova i mi smo optimisti da cemo ispuniti taj progres.Ja insistiram da se nezavisnost Kosova neposredno prizna od Evropske unije i SAD, sto bi prihvatili i nasi susedi i sto bi smirilo ovaj deo Evrope i sveta”, kazao je Rugova.

Premijer Kosova je rekao da je ubedjivao sefa nemacke diplomacije za angazovanje njegove vlade za stvaranje slobodnog i demokratskog Kosova.

“Razgovarali smo sa gospodinom Fischer posebno o procesu ostvarivanja standarda, o decentralizaciji vlasti i garantovao sam mu da su to procesi koji ce se dogoditi na Kosovu, da cemo imati znacajan napredak u tom pravcu i zavrsetak tog procesa ce biti slobodno i evropsko Kosova “, rekao je premijer Kosumi.

Sastanci ministra Fischera sa liderima politickih partija i predstavnikom kosovskih Srba je odrzan bez prisustva novinara.
XS
SM
MD
LG