Dostupni linkovi

Pavković nedostupan vlastima Srbije


Haški optuženik, vojni general Nebojša Pavković, dobrovoljno će otići u Hag kada završi pripremanje odbrane za proces pred Haškim tribunalom, ali mu je za taj posao potrebno nekoliko meseci, izjavio je za naš program njegov advokat Ljubiša Živadinović. Iako nisu u kontaktu nekoliko dana, Živadinović kaže da se Pavković sklonio negde u Srbiji zbog toga što mu je Okružni sud odredio pritvor i naložio izdavanje poternice jer se kao optuženi nije pojavio na suđenju za atentat u Budvi na Vuka Draškovića, lidera Srpskog pokretna obnove. Živadinović tvrdi da Pavković nije pobegao u inostranstvo, već da čeka odluku Vrhovnog suda na njegovu žalbu o pritvoru.

“Ako Vrhovni sud usvoji žalbu nastavićemo normalno da se pripremamo. On nikad nije razmišljao da beži ili da se krije a pogotovo da ide u inostranstvo, sem u Hag. A kad dođe vreme za to, znači isključuje tu mogućnost da je bilo gde pobegao, nego samo zbog ove situacije što mu je pred drugim sudom određen pritvor i na taj način onemogućeno da se dalje priprema za Hag, da je to razlog što je u ovom trenutku nedostupan.”

Prvoslav Davinić, ministar odbrane Srbije i Crne Gore izjavio je da se Nebojša Pavković i haški optuženik Ratko Mladić ne kriju u vojnim objektima. Na pitanje da li će Srbija i Crna Gora dobiti pozitivnu ocenu Studije izvodljivosti o pridruživanju Evropskoj uniji, u slučaju da general Nebojša Pavković ne bude isporučen Hagu, Florens Artman, portparol glavnog tužioca Haškog tribunala, rekla je da odgovor na to može da da jedino Evropska komisija.

“Beograd je uradio najlakši deo posla da ‘dobrovoljno dođu’, ali oni koji ne dođu dobrovoljno ima nalog za hapšenje. Pravno pitanje za Tribunal je koliko ima naloga, koliko ima ljudi?”

S obzirom da je Pavković nedostupan, vlast u Beogradu nada se da će pored ranijih dobrovoljnih predaja odlazak optuženog generala Sretena Lukića, koji se u Hagu obreo u ponedeljak, biti dovoljan za pozitivnu ocenu Studije izvodljivosti. Zoran Stojković, ministar pravde u Vladi Srbije izjavio je da je Lukić, posle operacije zbog problema sa srcem, u pritvor u Sheveningenu otišao dobrovoljno i to nakon što se o svemu dogovorio direktno sa predstavnicima Haškog tribunala.

“Nikakve lisice nisu stavljene, nije otišao u zatvor. On je otišao u onu čuvenu bolnicu u Roterdamu pa odatle, tek kad je izvršen pregled otišao u zatvor.”

Uprkos kontradiktornim informacijama o načinu odlaska policijskog generala u Hag i naslova u štampi “Lukić otišao dobrovoljno, uz malu pomoć policije”, srpska vlada ostala je pri stavu da se radi o dobrovoljnoj predaji i obećala garancije za boravak na slobodi do početka suđenja.

* * * * *

Nakon što je haški optuženik general Nebojša Pavković nestao, a policijska potraga za njim za sada ne daje rezultate, otvara se pitanje da li je reč o nemaru policije koja je dozvolila da nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske SCG “naprasno iščezne” ili iza Pavkovićevog bekstva stoje službe bezbednosti. Ova dilema posebno postaje aktuelna ako se zna da Pavkovićev nestanak nije prvi, ni izolovani slučaj.


Ne tako davno u julu prošle godine upravo kada je protiv njega otpečaćena optužnica Haškog tribunala i kada se očekivalo njegovo hapšenje i izručenje Hagu, nekadašnji predsednika Republike Srpske Krajine Goran Hadžić nestao je i do danas policijska potraga za njim nije dala nikakve rezultate. Sličan scenario, bar kada je u pitanju odlazak u Haški tribunal, dogodio se sa bivšim načelnikom Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Nebojšom Pavkovićem. Za razliku od Hadžića koji se nije oglašavao, Pavković je otvoreno poručivao državi da nema nameru da se dobrovoljno predaje. A kada je postalo jasno da će vlasti u Beogradu morati da posegnu za izručenjem, Pavković je iznenada nestao a policija za sada ne može da mu uđe u trag. Nedavna izjava ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića koji je kazao da će ukoliko Pavković ne bude lociran i pronađen to biti znak da iza njegovog bekstva stoje službe bezbednosti, još više pojačale sumnje u ovakav scenario. Vojni analitičar, Aleksandar Radić za naš program kaže da je nesumnjivo da Pavković od svojih kolega uživa visok nivo zaštite i podvlači:

“Ne treba zaboraviti da je reč o čoveku koji je u vremenu Miloševićeve vladavine bio na čelu vojske i ponašao se kao feudalac sa punim pravom gospodarenja nad svojim ljudima. Znači, ne treba imati iluzije oko toga da general Pavković može da računa na jednu široku podršku svojih nekadašnjih saradnika. Ali ako je država odlučila da on mora da ode u Hag onda ne sumnjam da će to na kraju i da se desi.”

Ideja da bilo ko iz službe bezbednosti stoji iza Pavkovićevog bekstva ne deluje mi uverljivo, kaže dr Zoran Dragišić, vojno-policijski ekspert:

“Ne verujem da postoji neko u službama bezbednosti ko bi bio dovoljno neodgovoran da tako nešto uradi, da sebe izloži takvoj opasnosti zbog Pavkovića koji objektivno nema nikakvu niti moć niti uticaj. Pavkoviću, naravno, u sklanjanju pomažu određeni ljudi. Moguće da su to i neki bivši i možda i sadašnji pripadnici službi. Ali da stoji organizovano iza toga neka vojna služba, recimo Vojno-bezbednosna agencija ili BIA ili tako neko, ja u to ne verujem. Dakle, prvo što bi direktori tih službi morali to da znaju a ne verujem da bi se neko od njih usudio da tako nešto radi.”

S druge strane Ministarstvo unutrašnjih poslova se ne oglašava povodom potrage za Pavkovićem a kao vrlo indikativna mogla bi poslužiti nedavna izjava predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića koji je kazao da policija u ovom trenutku ne zna gde je Pavković. Član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije Bogoljub Pejčić ističe da slučajem Pavković upravo treba da se bave policija i tužilaštvo i podvlači:

“Što se mene lično tiče na te insinuacije da njega eventualno krije BIA, ja ću to pitanje na prvom Odboru za bezbednost da postavim ukoliko se do tog vremena ne reši taj slučaj.”

Zoran Dragišić smatra da za Pavkovićevo bekstvo upravo policija snosi najveću odgovornost i da je u pitanju grub nemar.

“S obzirom da je reč o vrlo važnom optuženiku za koga su postojale osnovane sumnje da će pobeći, dakle ta policija bi morala da bude na merama, morala bi da bude praćeno, moralo bi da se prisluškuju telefonski razgovori itd. Da je to odrađeno kako treba od strane policije, ne postoji nijedna služba bezbednosti koja bi njega mogla da skloni.”

Pavkovićeva sudbina mnogo je više stvar političkih odluka i policija ne može biti odgovorna za njegov nestanak, smatra pak s druge strane Aleksandar Radić.

“Oni treba da reaguju ali tek onog trenutka kada dobiju nalog, ali tu treba da se ispoštuje procedura i mislim da bez obzira na to što gotovo sigurno da Pavković ima neke ljude na koje može da se osloni, ali organizacija u celini ne može biti odgovorna za njegov nestanak, nego samo za njegovo brzo i efikasno pronalaženje.”

A povodom sve češćih spekulacija da se Pavković pred policijskom poterom sklonio u inostranstvo, Aleksandar Radić kaže:

“General Pavković u svakom slučaju moraće biti negde na tački koja je dostupna srpskim vlastima. Mislim da se on u ovom trenutku, barem se usuđujem da pretpostavim, još uvek nalazi u Srbiji, i da tu postoji prostor da bude lišen slobode.”

Naposletku, ovoj priči dodajemo i izjavu koju šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković dao londonskom dnevniku Fajnenšel tajms da bi srpske snage mogle da uhapse haškog optuženika Ratka Mladića danas, a da je on trebalo da bude uhapšen još juče. “Logično je da službe bezbednosti znaju gde je Mladić. Oni znaju ako je Mladić u Srbiji i znaju ako nije. Plaćeni su da to znaju. Bez takve podrške, bez takve mreže, Mladiću bi bilo nemoguće da bude nevidljiv”, kazao je Drašković.
XS
SM
MD
LG