Dostupni linkovi

Dvojni aršini pravosudnih organa


Županijski sud u Gospiću osudio je prije dvije godine Svetozara Karana na trinaest godina zatvora zbog ratnog zločina maltretiranja zatvorenika u selu Farkašić u doba SAO Krajine.

Presuda je izazvala zaprepaštenje u javnosti i struci, ne zbog dužine zatvorske kazne, već nečuvenog obrazloženja u kojem se, uz ostalo, navodi kako su optuženikovi preci zajedno s Turcima pesto godina dolazili i uništavali Hrvate, a sam Karan, nakon povratka u Hrvatsku 2000. godine, nastavio živjeti na hrvatskoj grbači kako bi je gospodarski oslabio i vodio u propast. Predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Milorad Pupovac:

“Slučaj Karan je jedan od apsurdnih slučajeva u kojima su se ljudima izricale presude za teške ratne zločine, a da prethodno sudovi nisu priskrbili adekvatne dokaze.”

Skandaloznu i kompromitirajuću presudu Vrhovni sud ukida, novo suđenje se prebacuje na Županijski sud u Karlovcu gdje se još vodi, no Karan je i dalje u pritvoru koji je jučer potvrdio i Ustavni sud.

Poznati hrvatski odvjetnik, doktor Slobodan Budak, govori o dvostrukim mjerilima, te potsjeća na puno teži slučaj ubojice osječkog šefa policije, Josipa Reihl Kira:

“Taj isti Vrhovni sud i ti isti suci su pustili Gudelja koji je ubio troje ljudi. Gudelj je otišao u Australiju i sada, po drugi put, Hrvatska traži njegovo izručenje, pri čemu se možda dovoljno i ne trudi.”

Predsjednik Srpske narodne stranke, Milan Đukić, uspoređuje dužinu kazne izrečenu Svetozaru Karanu i Gospićkoj skupini:

“Ako se sudi djelo zločina Gospića, gdje je nestalo 120 građana, u kojem su izrečene presude po trinaest godina, onda se postavlja pitanje zašto se za zlostavljanje osudi osoba na isti broj kaznenih godina. To govori o dvojnom aršinu pravosudnih organa spram suđenja kada su u pitanju Srbi u Hrvatskoj.”
U Hrvatskoj je u toku rata i nakon Oluje za ratne zločine u odsutnosti osuđeno oko tri i pol tisuća Srba.

“Mi smo uputili jedno pismo predsjedniku Mesiću i premijeru vlade da se svim građanima srpske narodnsoti koji su suđeni u odsutnosti omogući sa slobode ponovno suđenje, kako bi bili u ravnopravnom položaju i iskoristili mogućnost danu Ustavom da se mogu braniti i privoditi svoje svjedoke i svoje dokaze.”
SDSS-ov saborski zastupnik i HDZ-ov koalicijski partner, Milorad Pupovac, tvrdi da je veliki dio revizija već obavljen:

“Sa četiri hiljade, koliko su brojale te liste prije godinu dana, danas su svedene na nekih 1400 sa tendencijom da se njihov broj smanji ispod hiljadu i da se onda ti podaci još jedanputa objave i učine dostupnim nadležnim tijelima i u Hrvatskoj i u Srbiji, a time i zainteresiranim licima.”

Osuđeni u odsutnosti imaju dva izbora, doći u Hrvatsku, završiti u zatvoru i odatle dokazivati svoju nevinost, ili opunomoćiti odvjetnika koji će zatražiti reviziju njihovog slučaja. Odvjetnik Budak upravo zastupa jednu takvu optuženicu, ali ne vidi pomake o kojima Pupovac govori:

“Skoro bih rekao da ta suđenja ne idu. Kada ponudimo alibi i protiv dokaze, ne postoji spremnost da se to uvaži. Upravo sam danas htio zvati državnog odvjetnika da pitam da li će doći do nekog pomaka. Mislim da iznutra ne postoji snaga da se takav stav odlučno i radikalno promijeni.”
XS
SM
MD
LG