Dostupni linkovi

Razriješen diplomatski skandal sa ruskim konzulom


Povodom diplomatskog skandala kojeg je izazvao ruski konzul u Crnoj Gori Vladimir Vanijev izjavom da Sjedinjene Američke Države negativno utiču na odnose Crne Gore i Rusije i da koče pregovore između Vlade Crne Gore i “Rusal”-a oko prodaje Kombinata aluminijuma Podgorica, ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović rekao je za Radio Slobodna Evropa da su nakon razgovora sa konzulom Vanijevim otklonjene nedoumice i negativni efekti prethodnih izjava.

Ruski konzul Vladimir Vanijev je u razgovoru sa šefom crnogorske diplomatije saopštio da svojim javnim istupima nije želio, niti da mu je bila namjera, da se miješa u unutrašnje političke i druge relacije u Crnoj Gori, saopštio je za naš radio ministar inostranih poslova Miodrag Vlahović. Sa druge strane, Vlahović je saopštio Vanijevu da je crnogorska Vlada opredjeljena da privatizacija Kombinata aluminijuma bude urađena legalno, transparentno i uz pomoć i podršku inostranih konsultanata i nadzora Evropske banke za obnovu i razvoj koja finansira inostrane konsultante. Ocjenjujući neprihvatljivim bilo kakav uticaj sa strane Vlahović je rekao da će to biti učinjeno u interesu države i građana Crne Gore, jer se radi o sistemu koji predstavlja više od polovine crnogorske privrede:

“Ono što je za nas u tom smislu bitno jasno smo apostrofirali da bilo kakvi pokušaji uticaja na taj proces, bilo kakvi pokušaji da se vrši manje ili više prepoznatljiv upliv ili da se kanališe taj proces na način koji bi kršio i pravne i principe transparentnosti i ove druge vrijednosti i kvaliteta koje mi želimo da taj proces ima, za Crnu Goru je apsolutno neprihvatljivo i biće samo kontraproduktivno. Mislim da smo te vrste stvari eksplicirali gospodinu ruskom konzulu sasvim jasno i da je on to i shvatio i prihvatio. U tom smislu ja sam zadovoljan razgovorom sa ruskim konzulom Vanijevim i očekujem da u vremenu koje je pred nama ove i slične situacije neće biti predmet naših razgovora”.

Podsjetimo, ruski konzul Vladimir Vanijev je u svojim istupima u medijima optužio Sjedinjene Američke Države da negativno utiču kako na odnose Crne Gore i Rusije tako i na pregovore između Vlade Crne Gore i “Rusal”-a. Pored toga on je iznio kvalifikaciju o Crnoj Gori kao pedesetprvoj američkoj državi i antiruskoj kampanji u Crnoj Gori. Ministar Vlahović je, u razgovoru sa Vanijevim, ponovio stav Crne Gore o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama:

“Mi smo i u razgovoru sa gospodinom ruskim konzulom apostrofirali da mi veliki značaj pridajemo dobrim odnosima sa ruskom federacijom, ali isto tako da Crna Gora ima vrlo jasno i čvrsto i potpuno javno opredjeljenje da održi svoju izvanrednu komunikaciju koju ima sa Sjedinjenim Američkim Državama. Sjedinjene Američke Države, ako se tako može reći zbog diskrepace u veličini, moći, snazi je za Crnu Goru jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih partnera, ako ne i najvažniji kao pojedinačna zemlja. Mi namjeravamo da i dalje unapređujemo te odnose i za nas je svaka vrsta male interpretacije, pogrešne interpretacije ili interpretacije koja bi omalovažavala ili stavljala u jedan ružni kontekst odnose između Republike Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država apsolutno neprihvatljivo”.

Sa Vanijevim je razgovarano i o ulozi bivšeg američkog ambasadora Ričarda Sklara, što je ruski konzul kritikovao u medijima. Vlahović je rekao da je Ričard Sklar, nekadašnji izaslanik Bila Klintona za ekonomsku obnovu Jugoistočne Evrope, sada privatno lice koje ima specijalni aranžman sa drugim ministarstvima:

“Nama je u tom smislu podrška ljudi koji imaju određeno znanje i iskustvo, koji imaju relacije, koji imaju mogućnosti da nam sugerišu i da nas podrže u nekim postupcima sasvim nesporna i legitimna i ona je kao takva učinjena javnom. Nije to nikakva tajna. Tako da uz ove detalje i uz ovaj, generalno rečeno razgovor, mislim da smo postigli da se otklone neke nedoumice i izvjesno negativni efekti nekih izjava i da apostrofiramo našu želju da sa drugima sarađujemo na osnovama pune ravnopravnosti i uvažavanja”.
XS
SM
MD
LG