Dostupni linkovi

Breskve i leševi


Opisujući stanje u srpskoj poljoprivredi Ivana Dulić Marković je zaključila:

“Za poljoprivredu je važnije od dobrog semena da smo svesni da smo mi zemlja u kojoj je samo pre desetak godina bila najveća ikad, ikad zabeležena inflacija, u kojoj su nicala nova groblja i jame sa leševima umesto novih voćnjaka, u kojoj su umesto bresaka hladnjačama prenošeni leševi, koja je bombardovana tri meseca i kojoj su na kraju ubili premijera.”

Odgovarajući na ovakve ocene zamenik predsednika Šešeljevih radikala Tomislav Nikolić naveo je kako je ubeđen da ministar poljoprivrede ima hrvatsko državljanstvo, te da joj je majka bila u maspoku. Poslanik radikala Gordana Pop Lazić:

“Celokupna javnost zna da kada mi u javnost da izađemo sa informacijom da je ona proverena.”

Za poslanike G 17 Plus, stranačkog kolegu Ivane Dulić Marković, Miloljuba Albijanića, radikalski potez je tipičan primer govora mržnje.

“Izgleda da radikali su ostali na onom svom sloganu, mi se nismo promenili.”

Istovremeno koalacioni partneri G 17 Plus u Vladi Srbije, nekoliko poslanika partije premijera Vojislava Koštunice, takođe su kritikovali ministarku. Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić:

“Otprilike moj komentar je bio da je tu rešila da bude više suvi političar nego ministar.”

A zašto bi bila političko mišljenje ukoliko je ona pominjala ono što je činjenica?

“Vi imate na dnevnom redu zakon koji je predložila Vlada Republike Srbije i koje je pripremilo nadležno resorno ministarstvo.”

Shodno tome Aligrudić navodi da od Ivane Dulić Marković očekuje da se izvini poslanicima.

“Ja sam bio uvek sklon i sam da se izvinim bilo kome ko je od mene izvinjenje zatražio ukoliko je smatarao da sam nečim što sam ja rekao ili neko što je neko drugi rekao, iako nisam ja izgovorio, ko se osetio povređenim.”

Izvinjenja neće biti, odgovaraju iz Dulićkine partije. Miloljub Albijanić:

“Naravno da ne treba da se izvini. Ja ne vidim razlog da ona treba da se bilo kome izvinjava. Ko se prepoznao, nije pomenula nijednu političku stranku, nije pomenula nijednu poslaničku grupu, i ko se sad tu prepoznaje da je on nosilac mračnog vremena iz prethodnog perioda.”

Radikali su se očigledno uz socijaliste su se osetili najpogođenijim ministarkinom izjavom, što Gordana Pop Lazić ovako objašnjava:

“Dakle nije trebalo da se osvrće na događaje od pre mnogo godina pogotovu za neke neproverene i iscenirane događaje zašta ona nema nikakvih podataka i nije kompententna za to.”

Ipak radikali koja su najveća poslanička grupa u srpskom parlamentu ne traže opoziv ministra poljoprivrede. Oni su skoncentrisani na ministra finansija, takođe iz G 17 Plus Mlađana Dinkića.

“Smatramo da sa njegovim opozivom pada čitava Vlada. A kako radi Dinkić, Labus sasvim je očekivano da gospođa Dulić radi na isti način.”

Ministarka Ivana Dulić-Marković nije želela da komentariše tvrdnje radikala niti da sa poslanicima ove stranke vodi polemike.
XS
SM
MD
LG