Dostupni linkovi

Ivan Pavao spokojno odlazi


Vatikanski radio i talijanska drzavna televizija objavili su jutros nesto iza 10 sati kako je papa pao u komu, ali su nekoliko minuta kasnije sluzbeni izvori Vatikana to demantirali i ocijenili kako je ta tvrdnja "glupost nedostojna odgovora".

Sef Vatikanskog Ureda za medije Joaqin Navarro-Valls objavio je da je 84-godisnji poglavar Katolicke crkve jucer je dozivio srcani udar, kao posljedicu teskih zdravstvenih komplikacija nastalih nakon sto je obolio od gripe.

"Zdravstveno stanje Svetog oca je vrlo ozbiljno, ali stabilno, nakon sto se prosle noci, kao posljedica urinarne infekcije, razvio septicki sok, a potom je uslijedio i srcani udar", kazao je Navarro i potvrdio da je Ivan Pavao II primio posljednju pomast, poseban katolicki sakrament za umiruce, i odbio da ga se prebaci na tretman u rimsku bolnicu Gemelli.

Uz papu je njegov osobni lijecnik, te dvojica specijalista za reanimaciju, jedan kardiolog i jedan otorinolaringolog, te dvojica bolnicara.

Navarro je takodjer potvdio kako je papa "pri svjesti, lucidan i miran", kako je razgovarao s najblizim suradnicima, te kako zeli posljednje trenutke zivota provesti u apostolskom apartmanu papinske palace, koja mu je bila dom u proteklih 26 godina pontifikata.

"Ivan Pavao spokojno odlazi", izjavio je poljski kardinal i blizak prijatelj Pape Andrzej Maria Deskur.

U Vatikan je tokom dana stigao talijanski kardinal Camillo Ruini, rimski vikar zaduzen za objavljivane papine smrti. Istodobno, na Trgu Sv. Petra u okupljaju se vjernici, ocekujuci nove vijesti o sudbini Ivana Pavla II.
XS
SM
MD
LG