Dostupni linkovi

Još par dana


Krivično vanraspravno veće Posebnog odeljanja Okružnog suda u Beogradu za organizovani kriminal donelo je odluku o određivanju pritvora Nebojši Pavkoviću, bivšem načelniku Generalšaba Vojske Jugoslavije, jer se 28. marta kao optuženi nije pojavio na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi, izjavila je za naš program Maja Kovačević, portparola Specijalnog suda za organizovani kriminal.

“General Pavković nije se pojavio na suđenju a nije opravdao izostanak. Nakon toga pisana je naredba za njegovo privođenje. Nije mogao biti priveden jer prema informaciji SUP-a ne boravi na adresi iz spisa i to je onda zakonski razlog da javni tužilac odnosno specijalni tužilac da predloži pritvor, a i veće je to jutros taj predlog razmatralo i donelo odluku da mu se odredi pritvor. Čim se odredi pritovor naređuje se izdavanje poternice, to se podrazumeva.”

Ovim povodom posredstvom advokata oglasio se i General Pavković, koji kaže da se neće pojaviti pred Specijalnim sudom jer smatra da je to uvertira za slanje u Hag. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar izrazio je, ipak, očekivanje da će se ovih dana svi koje Haški tribunal tereti za ratne zločine dobrovoljno predati tom sudu što se, kako je rekao, odnosi na penzionisane generale vojske Nebojše Pavkovića i policije Sretena Lukića.

“U ovom trenutku nemamo novih činjenica ni oko generala Pavkovića ni oko generala Lukića ni oko drugih haških optuženika od kojih očekujemo da ovih dana donesu konačnu odluku o dobrovoljnom odlasku. Ja sam optimista i mislim da će ove njihove odluke ići u pravcu ispunjavanja obaveze Srbije prema Haškom tribunalu.”

Optimista je i potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus koji kaže da pozitivna ocena Studije izvodlljivosti joše nije dovedena u pitanje, iako su dvojica generala optužena pred Haškim tribunalom i dalje u Srbiji.

“Mislim da imamo još par dana i da ne bi trebalo da čekamo poslednji momenat jer taj poslednji momenat jeste 12. april kada se sastaje Evropska komisija. I ja očekujem da ovo što smo napravili kao zaista pozitivan pomak se završi na najbolji način za zemlju i za naše uključenje u Evropsku uniju.”
XS
SM
MD
LG