Dostupni linkovi

Kontroverzni deseti predsjednik Svjetske banke


U Washingtonu će danas 24 izvršnih direktora Svjetske banke izabrati nasljednika Jamesa Wolfenshona . Na mjesto predsjednika banke sjest će kontroverzni zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz. Kada je prije dva tjedna američki predsjednik Georg Bush za predsjednika Svjetske banke istaknuo ključnog čovjeka i planera rata u Iraku, većina zemalja izrazila je čudjenje, ali i bojazan da bi ta organizacija mogla slijediti radikalno desnu politiku američke administracije. I sam Wolfowitz nakon jučerašnjeg susreta s liderimaEvropske unije gdje je dobio zeleno svijetlo, je kazao:

"Razumijem da me smatrate , blago rečeno, kontroverznom figurom. No, nadam se da ćete kad me bolje upoznate, shvatiti da ja duboko vjerujem u misiju Banke. Da to nije tako, ne bih ni prihvatio ovu nominaciju".

Naime, od osnutka Banke 1944, na čelu te institucije je Amerikanc, dok je prvi čovjek njene sestrinska organizacije Svjetskog monetarnog fonda -Evropljanin.

Mandat predsjednika traje pet godina, a Wolfowitz će biti deseti predsjednik te banke. Zanimljivo je da je prije više od tri desetljeća , točnije 1968 , imenovanje tadašnjeg američkog ministra obrane Roberta McNamare, koji je bio ideolog Vijetnamskog rata, takodjer izazvalo brojne kontroverze.

Svjetska banka samo u prošloj godini osigurala je preko 20 milijardi dolara pomoći za projekte u zemljama u razvoju kako bi zaustavila rast siromaštva u svijetu.
XS
SM
MD
LG