Dostupni linkovi

Sreten Lukić u četvrtak u Hagu


Na sastanku predstavnika Nacionalnog saveta Srbije i Crne Gore za saradnju sa Haškim tribunalom i lekara Instituta za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije, načelnik kardiologije Miodrag Ostojić, koji je pre šest meseci operisao haškog optuženika Sretena Lukića, zaključio je da bi za Lukića bilo najbolje da se operiše u bolnici u Roterdamu, ali da će pošto on to odbija, operacija biti izvršena u Beogradu. Ustanovljeno je da Lukić ima suženje glavne koronarne aorte od 91 dosto što može dovesti i do iznenadne smrti, pa će zbog toga u ponedeljak biti operisan. Po proceni lekara Kliničkog centra Lukić će biti sposoban za put u Hag dva ili tri dana nakon operacije. Zoran Lončar, član Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tibunalom, rekao je da će država prilikom odlaska Lukića u Hag u četvrtak kao i tokom njegovog boravka u Ševeningenu pružiti svu potrebnu medicinsku pomoć, kao i da je dr Ostojić izrazio spremnost da po potrebi putuje u Holandiju i kontroliše generalovo zdravstveno stanje. Iako je po ovim najavama izvesno da će Lukić u četvrtak otputovati u Hag, njegov advokat Siniša Simić za naš program nije mogao da kaže da li se general sa vlastima dogovorio da posle operacije dobrovoljno ode u Ševeningen.

“Ja sam to čuo iz medija. Ja sam se danas samo nakratko čuo sa generalom i on mi je zaista potvrdio da iduće nedelje vrlo verovatno će da bude operisan. Inače drugo ništa nema šta da mi kaže čovek. To samo znači da će da bude operisan. Pitajte me da li će da preživi, da li neće da preživi operaciju? To su pitanja koja zanimaju čoveka koji ide na operaciju.”

Simić je rekao da nije pozvan na sastanak na kom se razgovaralo o operaciji, a tom sastanku nije prisustovao ni Sreten Lukić. Inače, u vreme kada je najavljeno da će general Lukić biti operisan i otići u Hat, Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je da je povuklo predlog da se Lukiću zamrznu finansijska sredstva. Samo dan pre toga Lukić se našao na spisku od 13 osoba za koje je Okružni sud naložio privremeno zamrzavanje finansijskih sredstava jer su u bekstvu. Jasna Janković iz Press službe Tužilaštva za ratne zločine objasnila je za naš program zašto je povučen predlog u Lukićevom slučaju:

“Zato što se Sreten Lukić uredno javlja istražnom sudiji, dakle dva puta nedeljno, i zato što on definitivno nije u bekstvu.”

Na listi osoba kojima su po nalogu suda zamrznuta finansijska sredstva nalazi se 12 haških optuženika iz Srbije i Republike Srpske, osim Radovana Karadžića, jer njega Haški tribunal ne traži od srpskih vlasti.”
XS
SM
MD
LG