Dostupni linkovi

Rasisti markiraju svoje mete


Subota, 19. mart
Šta su nacionalni saveti i kome oni služe? Nisam siguran da su se moji odgovori na ova pitanja dopali učesnicima dvodnevne debate o radu nacionalnih saveta. Nasuprot njima, ja sam uveren da je najveći beneficijar saveta manjinska elita. Institucionalno zbrinuti manjinsku elitu, gotovo da znači apsolvirati problem manjina. Sinekure su važno i vrlo efikasno sredstvo rešavanja manjinskog pitanja.

Nedelja, 20. mart
Radujem se prvom prolećnom nedeljnom ručku, francuskom vinu, ritualnom ispijanju kafe, listanju štampe i uobičajenom logičko-analitičkom treningu sa prijateljima. Popodnevne je rezervisano za klasiku, a predveče za posetu čoveku koji veruje da je dan pred smrt sasvim dovoljan da se započne život.

Ponedeljak, 21. mart
Srbijanski je slučaj, držim, sasvim osobit. Da je tome tako vidi se već iz odgovora na pitanje šta je država - ništa drugo do sindikalna podružnica zločinaca nacije. Individualne diferencije između jednog, na primer, ratnog zločinca i jednog dimnjačara, učitelja ili poštara posve su irelevantne. Moramo jednom shvatiti da su svi oni za državu isti, naučava jedan srbijanski ministar. I baš zato što su svi isti, poručuje on, država mora pomoći one prve, kako bi zadobila poverenje ovih drugih.

Utorak, 22. mart
Rasisti su ponovo markirali svoje mete. Plakati i grafiti upereni protiv Jevreja, B92, Fonda za humanitarno pravo i Sonje Biserko ne iznenađuju. Nacionalistička Srbija se konsolidovala, duboko interiorizovala svoje autoritarne izdanke i krenula protiv svih koji smatraju da država ne pripada Srbima, nego državljanima. Zalažući se za prava ugnjetenih i diskriminisanih, Helsinški odbor nastupa protiv većine, njenih idola, predrasuda i samoobmana. Cena takvog angažmana je jasna – grafiti, pretnje, šamari, veliki negativni publicitet i unapred rezervisano mesto na vrhu top liste najomraženijih ličnosti Srbije.

Sreda, 23. mart
Sedim u autobusu i slušam putnike kako pozdravljaju inicijativu ministra prosvete. Potpuno se slažu, kafiće treba zatvarati u ponoć, policija mora biti prisutna i energična. Niko od ovih časnih i uglednih članova društva, međutim, ne postavlja sebi pitanje kako smo došli do toga da mladi ne beže od nasilja? Niko od njih ne postavlja pitanje ima li današnje nasilje u školi ikakve veze sa jučerašnjim nasiljem u društvu? Niko od njih ne postavlja pitanje nisu li baš oni, svojim kukavičlukom, hipokrizijom i oportunizmom, doprineli širenju nasilja. Koliko juče, nasilje je bilo državna politika i kada je tu politiku provodio nasilnik mnogo jači od današnjih srednjoškolaca zabrinuti putnici "Severtransa" nisu zahtevali energičnu protivakciju. Nisu tražili da se prekine sa govorom mržnje. Nisu tražili da se prekine sa ludilom, nasiljem i zločinima. Niko od njih ne postavlja sebi pitanje nije li nasilje mladih zapravo njihov vlastiti portret?! Portret društva u autobusu, portret društva u Srbiji.

Četvrtak, 24. mart
U Srbiji se pažljivo postavlja scena za dalji obračun sa političkim protivnicima. U tom obračunu neće biti pošteđena ni alternativa, nevladine organizacije i pojedini njihovi čelnici. Pre svega oni koji u pritvaranju generala Obradovića prepoznaju nameru da se, dovođenjem optužnica u pitanje, olakša odbrana optuženih pred Specijalnim sudom. Deluje se, dakle, sa raznih strana i u više pravaca. Deluje se promišljeno i uporno. Oni koji bi želeli da Srbija nikad ne izuje cipele tzv. demokratskog nacionalizma osećaju nevladine organizacije kao iritantan kamenčić. Najradije bi ga hitnuli u duboku i hladnu vodu, ali procenjuju da za to još uvek nije došao pravi trenutak.

Petak, 25. mart
Petak je u Novi Sad došao sa koferima punim zlata. Lep uvod u vikend, ali, na žalost, ne i u ono što nakon vikenda sledi.
XS
SM
MD
LG