Dostupni linkovi

Država toleriše desničarske grupe


Spisku organizacija poput Dveri, Obraza, Svetog Justina ili Rasionalista Srbije, čiji članovi sebe doživljavaju kao srpske nacionaliste, pridružila se ovih dana i grupa pod nazivom Nacionalni stroj. Upravo ta do sada nepoznata organizacija potpisala se ispod grafita sa otvorenim antisemitskim sadržajem, ukazujući da iza ovakvih poruka ne stoje samo pojedinci, već i organizovane grupe. U tom smislu izvršni direktor Građanske inicijative Miljenko Dereta primećuje da narastajuća profašističke i antisemitske ideologije imaju sve više organizovani nastup.

“To su organizacije koje počinju kao male grupe kao i sve radikalne desne profašističke, rasističke i ostale grupe, i prosto mobilišu ljude na mržnju. Bojim se da su većina njih mladi i bojim se da su većina njih potpuno sluđeni. Mislim da tu nema reči o pravoj ideologiji. U tom smislu ja ne mislim da su to ideološki osvešćeni fašisti. Ono što je opasno jeste da imate ideologe svega toga u Vladi, imate u nekim političkim partijama koje bez obzira na sva presvlačenja kroz koja prolaze ostaju u svojim crnim odelima sa znacima koji znamo kakvi su. Na pitanje koje je minisitar policije postavio mi moramo da vidimo ko stoji iza toga, ja mislim da je najbolje stanu pred ogledalo. Onda će videti ko stoji iza toga.”

Generalni sekretar pokreta Obraz Mladen Obradović nastoji međutim da opovrgne ovakve kritike.

“Očito je reč o pokušajima da se diskredituje otočastveni pokret Obraz kao pokret mladih srpskih nacionalista, kao pokret pravoslavnih rodoljuba.”

U poslednje vreme na javnoj sceni Srbije potpuno su se odomaćile tribine na kojima se zagovaraju navodni nacionalne tradicionalističke vrednosti, raste broj internet sajtova sa obiljem tekstova o judeo-masonskim zaverama, u samom centru Beograda nalazi se knjižara čije su police zatrpane antisemitskom literaturom, a zidovu ukrašeni kartama srpskih granica koje zadiru u teritoriju Hrvatske ili Bosne i Hercegovine. Sekretar Obraza Mladen Obradović tvrdi da oni nemaju nikakve veze sa organizacijama poput Nacionalnog stroja koja je ispisivala antisemitske grafite.

“Ja nikada nisam čuo za tako neku organizaciju i Obraz ni na koji način ne stoji iza tih fantomskih plakata. Organizacije sa kojima sarađuje Obraz deluju zajednički u onom smislu u kome je potrebno objedinjavanje svih iskrenih i čestitih srpskih rodoljuba, svih pravoslavnih srpskih nacionalista, zarad duhovne i državotvorne obnove srpstva.”

Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa smatra sa druge strane da nosioci profašističke ideologije deluju uz sprećutnu podršku države.

“U tome svemu naravno veliku ulogu igra vezanost za Srpsku pravoslavnu crkvu, imaju i institucionalnu podršku tamo gde bi čovek najmanje očekivao, to je na univerzitetu. Oni imaju indirektne institucionalne podrške kroz toleranciju koju prema njima pokazuje država, kroz činjenicu da država ne reaguje na to što oni rade a što jesu kršenja zakona, ustava i svega ostalog.”

Pravnik Fonda za humanitarno pravo Dragan Lalošević dokazuje da se na prste mogu izbrojati presude zbog širenja rasne i verske mržnje, koje bi inače trebalo da se sankcionišu kao krivična dela.

“Naši nalazi govore o tome da se ove zakonske norme ne primenjuju ili se ne primenjuju na adekvatan način.”

Više je nego indikativno da se u antisemitskim porukama koje su ispisane u Beogradu, upravo petooktobarske promene doživljavaju kao okupacija Srbije. Sociolog Zagorka Golubović:

“To bi po mom mišljenju bio populizam i nacionalizam. To su oni krugovi koji su skloni radikalima, SPS, znači bivšem režimu. Za njih su Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj, i ta mafija, ličnosti od autoriteta.”
XS
SM
MD
LG