Dostupni linkovi

BiH ima šanse da ove godine otpočne pregovore o stabilizaciji i pridruživanju EU


Komesar za proširenje, Oli Ren, je potvrdio da postoji mogućnost da Evropska komisija izradi pozitivnu evaulaciju procesa stabilizacije i pridrživanja za BiH, kako bi se potom prešlo na drugu fazu, odnosno na početak pregovora. Sve zavisi od vlade BiH i tamošnjih entiteta. Do sada je zemlja načinila napredak, i ako se nastavi s napretkom u saradnji sa Haškim sudom i reformama policije, onda su još veće šanse da pregovori zaista počnu ove godine, izjavio je komesar Ren i dodao:

“Nadamo se da ćemo uveliko otpočeti proces pregovora u vrijeme obilježavanja desetogodišnjice Dejtonskog sporazuma, tj. u novembru ove godine.”

Evropski komesar je ovo izjavio nakon susreta s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Adnanom Terzićem, koji je ocijenio da će sporazum o asocijaciji i pridrživanju evropeizirati BiH:

“Za nas ugovor o stabilizaciji i pridruživanju nije samo jedan od koraka priključenju BiH Evropskoj uniji. Za nas on ima puno veći značaj i u njemu vidimo priliku i šansu da kroz ugovor o stabilizaciji i pridruživanju smanjimo ovlasti Visokog predstavnika i da napravimo tranziciju od Visokog predstavnika prema specijalnom predstavniku Evropske unije. Ja sam siguran da moja vlada do oktobra mjeseca slijedeće godine, kada nam ističe mandat, to može obezbijediti.”

Terzić je mišljenja da je zemlja ispunila prvenstveni uslov - to je saradnja s Hagom, jer na teritoriji BiH, kaže ono, nema više optuženih ratnih zločinaca:

“Informacije koje imamo od obavještajne službe BiH, ali i od partnerskih službi koje djeluju u BiH, dakle od obavještajne zajednice u BiH, nedvosmisleno potvrđuju da već odavno nijedan od ljudi koji se nalazi na haškim optužnicama nije na teritoriji BiH.”

Osvrćući se na inicijative o promjeni Ustava BiH, komesar Ren je naglasio da je ovo pravo koje garantuje evropska demokratija i da se radi o domaćoj političkoj debati. Govoreći o mandatu Visokog predstavnika, Ren je izrazio podršku prema lordu Ešdaunu, ali je nepomenuo da njegov mandat nije vječan. Što se više zemlja približava Evropskoj uniji, to će manje biti neophodno prisustvo međunarodnog predstavnika tamo, ocijenio je Oli Ren.
XS
SM
MD
LG