Dostupni linkovi

“Srpska lista” čeka na odluku Beograda


Nase ucesce u institucijama zavisi od podrske zvanicnog Beograda, ali i odnosa albanskih lidera, izjavili su za nas radio zvanicnici “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”. Oni isticu da ce njihovo delovanje u institucijama Kosova biti pasivno. Zvanicnik Srpske liste Goran Bogdanovic objasnjava da je odluka zvanicnog Beograda neophodna jer na proslogodisnjim parlamentarnim izborima, zbog malog broja biraca, Srbi nisu stekli kredibilitet da bi mogli da predstavljaju srpsku zajednicu:

“Nedostatak tog kredibiliteta mi zelimo da nadoknadimo apsolutnom podrskom svih relevantnih politickih faktora u Beogradu. I to je jedan od osnovih razloga zbog cega mi do sada nismo usli u institucije”, kaze Bogdanovic.

Srpska lista za Kosovo i Metohiju, koja ima osam poslanickih mandata i jedno ministarsko mesto, vise od cetiri meseca bojkotuje rad institucija Kosova. Prema recima Randjela Nojkica, jednog od zvanicnika Srpske liste, na neucesce Srba u institucijama utice i odnos albanskih lidera prema srpskim predstavnicima. Poslednji primer za to je, kaze Nojkic, kada su Srbi od medjunarodnih zvanicnika zatrazili da ucestvuju u razgovorima o formiranju vlade, koje je vodio predsednik Rugova, ali poziv nisu dobili:

“Zahtevali smo da gospodin Rugova pozove sve relevantne politicke cinionce iz parlamenta. To se nije dogodilo, ocito je postojala namera da se kontinuitet dogadjaja ne samo zadnjih par meseci nego i zadnjih godina nastavi tako da je on apsolutno ignorisao Srbe kao cinioce, kao ljude koji zele jedan konstruktivan dijalog i ucesce. Predlozio je mandatara verovatno ce se formirati i vlada i tu ne vidim neki napredak. Ocito ovo je jedan od karakteristicnih primera da oni ne zele da razgovaraju sa Srbima. Za sada ne znamo kakvu cemo odluku da donesemo ali jednostavno ovakav potez nas navodi da mi imamo taj jedan pasivan odnos”.

U medjuvremenu civilna misija Ujedinjenih nacija istice kako je ucesce Srba u institucijama veoma vazno. Prenoseci stav sefa UNMIKa, portparol civilne misije Marsija Pul (Marcia Poole) kaze da je ucesce Srba bitno za njihovu buducnost na Kosovu:

“Tokom prethodna tri meseca sef UNMIKa je ohrabrivao Srbe da se ukljuce u rad u institucija, i to nastavlja da radi. On kaze da Srbi mogu biti deo buducnosti Kosova samo putem aktivnog ucesca u institucijama”, kaze Marsija Pul.

Portparol UNMIKa istice da se procesi na Kosovu krecu u pravcu procene standarda, zato je bitno da se Srbi ukljuce u rad organa vlasti. Prema oceni Marsije Pul, vlada Kosova je postigla napredak u ispunjenju standarda a posebno u onim oblastima koji su od interesa za srpsku zajednicu, kao sto je decentralizacija:

“Proces nece stati. Sef UNMIKa je rekao da je malo vremena ostalo. Imamo tri meseca do sledeceg izvestaja pred Savetom bezbednosti i ukoliko on bude pozitivan, kaze Pul, izvrsice se sustinska procena standarda.
XS
SM
MD
LG