Dostupni linkovi

Kina između Evrope i SAD


Kineski sef diplomatije Li Zhaoxing (Li Dzaosing) insistirao je prilikom posete Briselu da Evropska unija podigne, kako je ocenio, "iracionalnu" i "anahronu" zabranu prodaje oruzja Kini. Ukidanje embarga Evropske unije na oruzje, naglasio je kineski sef diplomatije, predstavlja prioritet broj jedan njegove zemlje kad je rec o odnosima sa evropskim klubom. Dzaosing je takodje pokusao da otkloni evropske strahove koje je izazvao ove nedelje usvojen kineski zakon koji odobrava upotrebu sile protiv Tajvana, ako pokusa da ostvari nezavisnost.

"Sto se tice antisecesionistickog zakona, dozvolite mi da kazem sledece. Cilj te mere je da pokaze da ce Kina raditi na iznalazenju mirnog resenja tajvanskog pitanja i na mirnoj reunifikaciji ostrva sa maticom zemljom. Nema razloga da bilo ko u medjunarodnoj zajednici bude zabrinut zbog toga", rekao je kineski sef diplomatije briselskim domacinima.

Oni su, pak, svom gostu odgovorili da embargo na oruzje nece biti podignut pre leta i izrazili tradicionalnu zabrinutost zbog krsenja ljudskih prava u Kini.

Embargo je uspostavljen 1989. godine kao odgovor na masakr prodemokratskih demonstranata na pekinskom trgu Tjenanmen. Medjutim, s obzirom na to da Evropska unija nastoji da ojaca veze sa Kinom, njeni predstavnici kazu da je prakticno sigurno da ce embargo uskoro biti ukinut, uprkos snaznom otporu Sjedinjenih drzava.

Benita Ferrero Waldner, komesar Evropske unije za medjunarodne odnose, izjavila je nakon susreta sa kineskim sefom diplomatije da je ukidanje embarga na dnevnom redu Unije, ali nije precizirala vremenski okvir.

"Mi smo naglasili da Evropska unija radi na tom cilju, ali smo dodali da se o toj temi jos uvek diskutuje", rekla je Waldner.

Briselski zvanicnici govore da bi odluka o tome mogla da se donese na junskom samitu Unije. Jos ranije su pojasnili da evropski blok zeli da embargo na oruzje Kini bude zamenjen strogim kodom ponasanja i naglasili da se prodaja oruzja Kini nece povecati.

Sjedinjene Drzave vec dugo kritikuju evropski plan podizanja embarga, naglasavajuci da Kina jos uvek krsi ljudska prava. Ali, sto je vaznije od ovoga, Vasington tvrdi da ce njen pristup evropskoj vojnoj tehnologiji ugroziti bezbednost Tajvana i stratesku ravnotezu u celom regionu. Evropljani su preduzeli putovanje do Vasingtona da razgrnu americke strahove, ali to je bilo bezuspesno. Drzavni sekretar Kondoliza Rajs je izjavila da sada nije vreme za okoncanje embarga, a predsednik spoljnopolitickog odbora americkog Senata Richard Lugar, koji se sreo sa evropskom delegacijom, ocenio je da ce ukidanje embarga poslati Pekingu pogresan politicki signal i doneti mu opasnu vojnu prednost u odnosu na Tajvan.

Lugar je cak nagovestio da bi Sjedinjene Drzave, kao protivmeru mogle zabraniti transfer vazne vojne tehnologije u Evropu.
XS
SM
MD
LG