Dostupni linkovi

OHR pod jakim policijskim obezbjeđenjem


Područje oko zgrade u kojoj je smješten Ured Visokog predstavnika u Sarajevu još uvijek je pod jakim obezbjeđenjem policijskih snaga, a ovaj dio grada je blokiran. Zbog, kako se navodi, neodređene sigurnosne prijetnje upućene OHR-u jučer poslijepodne, zgrada i okolno područje obezbjeđuju jake snage policije kantonalnog i federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za informisanje i zaštitu BiH. Za sada je prolaz dozvoljen samo pješacima i vozilima gradskog saobraćaja, a svi automobili usmjeravaju se drugim pravcima.

Ured Visokog predstavnika danas je nastavio sa redovnim aktivnostima i u zgradi se, uz standardne sigurnosne procedure, nalaze svi domaći i strani uposlenici, uključujući i Visokog predstavnika, Pedi Ešdauna, kaže za naš program portparol OHR-a Mario Brkić:

“Trenutno u OHR-u posao teče redovno. OHR danas radi normalno. Jučer je postojala jedna neodređena sigurnosna prijetnja i Ured Visokog predstavnika je poduzeo neke standardne sigurnosne procedure prema savjetu odgovornih vlasti sigurnosti u BiH. Dakle, stanje je redovno što se tiče dnevnih obaveza i OHR radi danas.”

Na pitanje kakve i na koji način su upućene prijetnje, Brkić odgovara:

“Mi nemamo običaj komentirati detaljno sigurnosna pitanja koja se tiču osiguranja OHR-a.”

Kako nam je saopšteno u federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, policija za sada ne želi u javnost izlaziti sa bilo kakvim informacijama o tome kome i zašto, te ko je uputio prijetnje Uredu Visokog predstavnika.
XS
SM
MD
LG