Dostupni linkovi

Pjevati, a ne samo zviždati


Nedavno je pokrenuta još jedna inicijativa da bosanskohercegovačka himna nakon više od četiri godine, pored muzike, konačno dobije i tekst. Poslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Tomislav Limov predložio je uspostavljanje komisije za provedbu aktivnosti i utvrđivanje prijedloga teksta državne himne. Komisija od šest članova, prema tom prijedlogu, imala bi ovlaštenja da provede posebnu proceduru i utvrdi izbor teksta:

“U toj komisiji ili tom povjerenstvu, kako hoćete, trebaju biti kompetentni ljudi. Dakle, zaista treba provesti jednu transparentnu proceduru, sa javnim natječajem, koji bi doveo do toga da od pristiglih tekstova, sa zaštićenom šifrom, dobijemo odgovarajući sadžaj, odnosno tekst naše himne, koji će sa dostojanstvom pjevati ljudi širom BiH i doživljavati tu himnu kao svoju i biti u tom pogledu izjednačeni sa svim drugim državama, koje imaju svoju himnu koju pjevaju.”

Slične inicijative i ranije su dolazile do parlamentarne ustavno - pravne komisije. Predsjednik ove komisije, Mirsad Ćeman:

“Prije nego što je taj prijedlog stigao posljednji puta u parlamentarnu proceduru, Ustavno - pravna komisija je predložila Predstavničkom domu da u program rada Doma za ovu godinu uvrsti i to pitanje, dakle rješavanje pitanja simbola BiH, u konkretnom slučaju teksta himne. Prema tome, u principu ta ideja je za podržati. Po mom ličnom stajalištu, treba to uraditi što prije, ali svakako da to treba da prođe odgovarajuće procedure i što prije da dođe do Parlamenta.”

Većina građana smatra da je državna himna još odavno trebala da dobije tekst. A kakav bi taj tekst trebao da bude?

“Da bude na zadovoljstvo sva tri naroda. A tekst kako bi trebao da izgleda, ne znam stvarno.”

“Mislim da ne treba tekst, neka bude samo instrumentala, što će tekst.”

“To bi već odavno trebalo da se desi. Za BiH sramota je da do sada imamo samo muziku, a nemamo tekst. Što se tiče teksta, ja nisam ekspert da mogu to da kažem, ali trebalo bi da odslikava BiH kao jedinstvenu državu.”

“Ne treba ovdje uopšte ni himna. Nama ništa u ovoj Bosni ne treba. Svega imamo, svi smo zadovoljni, a ništa ne štima.”

Nije prvi put da se postavlja pitanje teksta za državnu himnu. Od šale da će se, kada dobije tekst, himna moći i pjevati, a ne samo zviždati, do ozbiljnih inicijativa u proteklih nekoliko godina. Prije godinu je i Predsjedništvo BiH uputilo zahtjev Vijeću ministara u kojem traži raspisivannje javnog konkursa za izbor teksta himne. Tuzlak Mustafa Dilberović dostavio je svoj prijedlog teksta nazvan “Mati”, a glumac Josip Pejaković napravio demo snimak. Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, nakon osvojenog olimpijskog zlata u Atini, također je zatražila da državna himna konačno dobije tekst. Zašto je do danas sve ostalo samo na papiru ili demo traci, objašnjava glumac Josip Pejaković:

“Pa razlozi su poznati. Zajedništvo bilo koje vrste, dakle zajednički život, svi postulati moderne civilizacije su ovdje osuđeni na neuspjeh. Zato BiH i ima ovakvu klimu, u kojoj padne po tri metra snijega, a nekada ga nema godinama. Pretpostavljam da će nove generacije znati prepoznati u ovom prostoru ambijent koji je važniji od biti Hrvat, Srbin, Bošnjak - musliman. To je danas najkurentnija roba i najbolji politički profit.”

Predsjednik Asocijacije sjedeće odbojke BiH, Munir Zubić, kaže da oni neće odustati u svojim nastojanjima da himna, pored muzičkog, dobije i tekstualni dio:

“Zato smo mi razmišljali - sad kad smo postali olimpijski pobjednici, kad su naši momci postali, to je ipak prevashodno njihov uspjeh, ja sam samo dio toga - šta je to, šta da uradimo, kako da uradimo. I onda smo napravili tu inicijativu, poslali je Predsjedništvu BiH, Domu naroda, Predstavničkom domu i Vijeću ministara, odmah čim smo se vratili iz Atine - da iskoristimo taj pozitivan naboj. Do sada nismo dobili nikakve odgovore, ali mi nećemo odustati zato što ćemo i dalje da radimo i pravimo rezultate.”

Nekom je nemoguće i zamisliti da se himna bez riječi može pjevati. Neki su to ipak uradili. Predsjednik Ustavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Mirsad Ćeman:

“Na na na na nana, na na na na na...itd. Je li to to?”

Ustavom Bosne i Hercegovine predviđeno je da država ima one simbole za koje se odluči Parlamentarna skupština, a odobri ih Predsjedništvo. Zakon o himni BiH 1999. godine nametnuo je Visoki predstavnik, Španac Karlos Vestendorp. Za državnu himnu je nakon konkursa izabrana melodija “Intermeco”, autora Dušana Šestića iz Banje Luke. Ta melodija do danas nije dobila tekst.
XS
SM
MD
LG