Dostupni linkovi

Šoć napušta funkciju predsjednika Narodne stranke


Nakon debakla crnogorske opozicije na lokalnim izborima u Nikšiću, predsjednik Narodne stranke Dragan Šoć donio je odluku o povlačenju sa te funkcije. To je bio povod za intervju sa Draganom Šoćem o suštinskim razlozima za njegovo povlačenje i planovima za budućnost.

RSE: Gospodine Šoć, odlučili ste da napustite mjesto predsjednika stranke. Koji su Vaši glavni razlozi za taj potez?

ŠOĆ: Suštinski razlog je u mojoj procjeni da su tendencije koje su se pokazale na izborima u Nikšiću u mnogo čemu važnije i nadilaze značaj lokalnih izbora. Narodna stranka je zadnjih nekoliko godina snažno insistirala na tome da se opozicija objedini, da projekat objedinjavanja bude na diferencijaciji prema jednoj neuspješnoj vlasti i, na žalost, taj projekat je pretrpio neuspjeh tokom proteklog ljeta i vidjeli smo u Nikšiću da je Đukanović nametnuo jednu podjelu koja se vrti oko državnog statusa koje, naravno, inplicira podjelu na Srbe i Crnogorce. Očigledno je da je i sa, uslovno rečeno, naše strane političkog fronta to prihvaćeno i da je snažan uspon Srpske radikalne stranke, pa i Srpske narodne stranke sa njihovom, očigledno, glavnom politikom o srpskoj nacionalnoj zajednici, kao nekom faktoru okupljanja i integracije, dobio podršku građana. Kao prvi čovjek stranke i najodgovorniji za definisanje njene politike i strategije, ja sam ocijenio da je to jedan krupan proces koji zahtijeva jednu snažnu reakciju Narodne stranke, «svježu krv», novu organizaciju i da se trgne stranka jedini način da se to uradi jeste da se ide na vanrednu skupštinu i da dođe do ovih promjena.

RSE: Da li Vaša ostavka znači da definitivno napuštate politiku?

ŠOĆ: Ne. Ja ostajem u Narodnoj stranci i radiću tu, razumije se, poslove i nije ovo proizvod nekog unutrašnjeg loma kakvi su se nama dešavali prije četiri, pet godina. Neću biti toliko izložen u političkom smislu kao do sada, ali ostaću u politici, bar još neko vrijeme. Ne. Ne napuštam politiku.

RSE: Mediji već špekulišu da stranku napuštate jer imate spreman poslovni angažman u Beogradu gdje, navodno, ubuduće namjeravate i da živite.

ŠOĆ: Nema to nikakve veze. Naravno, ja sam stotinama puta, znate kada čovjek slobodnije razgovara, pa onako analizira situaciju i rezignirano kaže ma šta će meni sve ovo, kad mogu kao, recimo, čovjek koji je ipak završio Pravni fakultet i položio Pravosudni ispit i imam sve kvalifikacije i potpuno jedan logičan nastavak moje životne karijere bi bio da se vratim svom osnovnom pozivu i kaže šta ja imam da radim u ovakvom ambijentu, ali, naravno, ne pada mi napamet i dok god sam u politici ja ću biti u Crnoj Gori.

RSE: Bez obzira na Vaše reference, poslije toliko godina profesionalnog bavljenja politikom, da li se ipak osjećate pomalo dezorijentisano i što konkretno sada namjeravate da radite?

ŠOĆ: Pravo i politika su potpuno komplementarni. Ja sam kao pravnik bio u svom profesionalnom elementu i u politici. Ne osjećam se ni najmanje dezorijentisano, a, ako Vas to baš zanima ja ću Vam reći da ni u jednom momentu svoga bavljenja politikom nijesam razmišljao da je to moja sudbina do kraja moje radne karijere. Uvijek sam imao na umu da ću jednoga dana najvjerovatnije prestati s tim i da ću se vratiti nekom od oblika praktikovanja prava.

RSE: Razmišljate li kao crnogorski premijer da će Vam političko iskustvo biti korisno u budućem poslovnom aranžmanu?

ŠOĆ: Naravno, ali s tim što sam ja uvijek u bavljenju politikom bio u svojoj profesiji. Moja razmišljanja nijesu na istom fonu kao i razmišljanja premijera Đukanovića, koji očigledno misli na nešto drugo. Ja razmišljam u granicama moje osnovne profesije.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG