Dostupni linkovi

Više od autonomije, manje od nezavisnosti


Beograd je sastankom najvišeg državnog vrha Srbije i državne zajedenice Srbija i Crne Gora započeo pripreme za usaglašavanje stavova i aktivnosti u vezi sa Kosovom. Usaglašavanje Beograda usledilo je i nakon upozorenja međunarodne zajednice da se ne zna šta Beograd hoće kad je u pitanju Kosovo jer nema jedinstvenog stava. Na pitanja našeg radija da li ove pripreme znače da je Beograd spreman da prihvati razgovore o konačnom statusu Kosova, Nebojša Čović, šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju, kaže da treba videti kako će se aktivirati radne grupe iz Beča ali i potvrđuje određenu spremnost.

“Mislim da Beograd ima određenu spremnost. Mi smo spremni da razgovoramo o određenom statusu u okviru Rezolucije 1244. E sad, kad vam ja to kažem onda ćete opet reći, Beograd nije spreman. Ako neko misli da je Beograd spreman da razgovora o statusu nezavisnosti Kosovo i Metohije, e onda Beograd nije spreman. A između autonomije, visoke autonomije koja je propisana Rezolucijom 1244 i nezavisnosti imate jako veliki spektar mogućnosti. Znači mi možemo da kažemo ovako, više od autonomije manje od nezavisnosti.”

Iz Beograda je najpre insistirano na prethonom ostvarivanju standarda na Kosovu pre otvaranje rasprave o konačnom statusu te pokrajine. Nebojša Čović kaže da nije siguran “da postoje toliko hrabri ljudi u određenim međunarodnim institucijama koji će reći da standardi nisu dostignuti. Mislim da će pre reći beležimo napredak, neke od standarda smo ostvarili, moramo još puno da radimo ali dajte da otvorimo proces razgovora oko statusa Kosova”. Čović, međutim, ističe da Beograd nije taj koji blokira proces razgovora.

“Ja mislim da imate pogrešan utisak da je Beograd blokirao proces. Beograd je možda ušao u zamku koja mu je bačena a to je provokacije, a onda se Beograd ponese ili zanese emotivno i onda ispadne da Beogad blokira proces, što je zapravo trik koji koristi UNMIK. Mi smo upozoravali, nemojte Ramuša Haradinaja, čovek će da putuje.”

Okvirni dokument o usaglašenim stavovima i aktivnostima u vezi sa Kosovom čija je izrada dogovorena na sastanku državnog vrha biće završen između 20. i 30. marta. Šef vladinog Koordinacionog tela za Kosova Nebojša Čović, koji je jedini učesnik sastanka koji se obratio tim povodom javnosti, kaže da bi voleo ali da ne veruje da će biti postignut potpuni konzensus, ali da misli da će dokument biti urađen tako da bude prihvatljiv za sve političke subjekte jer se problem Kosova ne može koristiti za unutrašnja politička nadmetanja.

U Koštuničinoj Demokratskoj stranci Srbije kažu da je njihov cilj da postoji jedinstvena starategija za Kosovo i da veruju da će to biti postignuto. Dušan Proroković, predsednik parlamentalnog Odbora za Kosovo i Metohiju i funkcioner DSS.

“Beograd je u ovom trenutku čini mi se mnogo spremniji za bilo kakve razgovore od bilo kog drugog partnera kako albanskih sa Kosova, tako i međunarodnog faktora. Mi smo predložili da se pregovori o nestalim licima, pregovori o energetici, pregovori o raznim dnevnim pitanjima koja dnevno tište i Srbe i Albance na Kosovu i Metohiji nastave što pre, i odbijanje da se ti razgovori nastave ja mogu da shvatim jedino kao nepsremnost za pregovore neke druge strane.”

I na kraju još jedno pitanje na kojem je insistirala međunarodna zajednica jeste ulazak kosovskih Srba u privremene kosovske institucije vlasti. Na pitanje da li će sada Beogad savetovati tako nešto Srbima koji su učestvovali na kosovskim izborima, Nebojša Čović, šef Koordinacionog tela za Kosovo kaže da je to tek poslednja faza.

“Ne možete vi očekivati da ulaze Srbi u privremene institucije sa 0,35 posto ili sa jedan posto, to je moguće ali uz punu saglasnost i podršku Beograda.”
XS
SM
MD
LG