Dostupni linkovi

ZAGREB / BEOGRAD


Hrvatska policija je danas objavila da je uhapsila četiri osobe odgovorne za jučerašnje napade na državljane Srbije i Crne Gore u Zagrebu i da su podnete prekršajne prijave protiv petnaestorice državljana Hrvatske koji su juče vređali putnike u vozu na relaciji Beograd-Zagreb u kojem su se nalazili i navijači Rukometnog kluba "Partizan".
Incidenti su se dogodili pred početak i u vreme rukometne utakmice "Zagreba" i beogradskog "Partizana".
Među napadnutim osobama su i članovi delegacije pravosuđa Srbije koji su u Zagreb doputovali na jednu regionalnu konferenciju. Napadnuto je i nekoliko novinara, iz Srbije od kojih je jedan smešten u bolnicu u Zagrebu. Delegacija pravosuđa Srbije se nakon napada vratila u Beograd.
Ministarstvo inostranih poslova Srbije i Crne Gore je zatražilo danas otkrivanje i kažnjavanje napadača.
Hrvatska agencija "Hina" je prenela izjavu Krunoslava Borovca, načelnika Ureda načelnika zagrebačke policije prema kome neredi izazvani namerno, a napadači su bili vrlo dobro pripremljeni i organizovani.
Napade su osudili Ministarstvo pravosuđa Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo. U Zagrebu je saopšteno da je ministar pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izrazila u telefonskom razgovoru žaljenje predsednici Vrhovnog suda Srbije Vidi Petrović-Škero.
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je saopštilo da najoštrije osuđuje ničim izazvane divljačke napade na igrače i navijače rukometnog kluba Partizan iz Beograda, kao i napade na trojicu novinara televizije Banat iz Vršca.
"I u ovom slučaju, baš kao i u mnoštvu drugih, strani novinari su došli u Zagreb samo da obave svoj posao, no uprkos nadgledanju od strane policije to im je bilo nasilnički onemogućeno. Smatramo da su time usred Zagreba ugrožena univerzalna prava i slobode novinara i medija te kolegama iz Vršca izražavamo žaljenje zbog svega što im se dogodilo. Ujedno izražavamo svu svoju nelagodu i stid zbog takvog huliganskog ponašanja razularene grupe tobožnjih navijača", stoji u saopštenju predsednika Hrvatskog novinarskog društva Dragutina Lučića.
XS
SM
MD
LG