Dostupni linkovi

Otvara li se pitanje nove vlade šireg spektra ?


Lulzim Zeneli, portoparol najveceg koalicionog partnera, istice kako se DSK zalaze za sto brzi izbor novog premijera Kosova.

“DSK je odlucan za nastavak koalicije zajedno sa koalicionim partnerom. U tom pravcu mi smo odlucni da na osnovu ustavnih normi u najkracem roku bude izabran novi premijer”.

Sa druge strane Alijansa za buducnost Kosova je juce na sastanku sa predsednicima ogranaka usvojila predlog bivseg premijera Haradinaja da premijer Kosova bude Bajram Kosumi, podpredsednik Alijanse i aktualni ministar zivotne sredine i prostornog planiranja. Taj je predlog predat predsedniku Kosova, koji na osnovu ustavnog okvira treba da predlozi novog mandatara vlade, kaze Naim Maloku, podpredsednik Alijanse za buducnost Kosova.

“Mi smo izvrsili nasu obavezu kao polticka partija i koalicioni partner u odnosu na situaciju koja je stvorena na Kosovu ostavkom premijera Haradinaja. Mi smo nominovali novog kandidata za mandatara nove vlade. Imali smo kontakte sa predsednikom Kosova i predsednikom Skupstine”, kaze Maloku.

Do sada nije bilo odgovora od strane predsednika Kosova i Alijansa ocekuje samo odgovor predsednika Rugove.

“Mi nismo dobili odgovor. Ocekujemo odgovor od predsednika Rugove i taj ce odogovor biti nominacija gospodina Kosumija za novog mandatara. Za drugi odgovor mislimo da nema potrebe”, kaze Maloku.

U ovdasnjim medijima ima informacija da diplomatski predstavnici zapadnoevropskih zemalja u razgovorima koje imaju sa predstavnicima institucija i glavnih politickih partija Kosova traze da se proceni moze li ova koalicija posle odlaska Haradinaja u Hag obezbediti sigurnost i funkcionisanje institucija ili da se u suprotonom otvori pitanje stvaranje jedne sire koalicijone vlade, odnosno vlade nacionalnog spasa.

U ovdasnjim medijima se takodje istice kako ce visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Javijer Solana tokom posete Kosovu 14 marta pokrenuti i pitanje vlade nakon odlaska Hradinaja za Hag i mozda i pokrene pitanje promene vladajuce formule na Kosovu.

Upitan da li je za DSK prihvatljiva kandidatura Bajrama Kosumija za premijera, glasnogovornik Zeneli odgovara:

“To je pitanje jasno definisano u sproazumu o koaliciji koji je napravljen izmedju DSK i koalicionog partnera”.

Sporazum o koaliciji predvidja da premijera daje Alijansa za buducnost Kosova. Mejdutim ukoliko dodje do promene koalicione formule AAK nece biti deo nove eventualne koalicije, kaze njen podpredsednik Naim Maloku.

“U drugom slucaju, ako se slucajno udje u neku drugu formulu, onda AAK zeli da pomogne ostalim subjektima da sto pre stvore vladu, medjutim ona nece biti deo nikakve druge vladajuce formule”, kaze Maloku.

Za sto brzi izbor novog premijera i izbor Kosumija na tom mestu zalozio se i bivsi premijer Haradinaj kada je obznanio ostavku o ostavci i odlasku za Hag. I sef UNMIK-a Soren Jessen Petersen je sto brzi izbor nove vlade ocenio izuzetno znacajnim. Predstavnici opozicije pak smatraju da bi najbolje resenje bila jedna siroka sveobuhvatna koalicija.
XS
SM
MD
LG