Dostupni linkovi

Smanjen stepen pripravnosti, situacija mirna


Predstavnici institucija odgovornih za bezbednost na Kosovu kazu da je situacija stabilna i mirna, dok je stepen pripravnosti, koji je u trenucima predaje Ramusa Haradinaja (Ramush) Haskom tribunalu, podignut na najvisi takozvani “crni nivo”, sada smanjen na tzv. “sivi nivo”. Bezbednosni zvanicncii kazu da trenutno obavlju svoje uobicajene zadatke.

Portparol UNMIK policije, Keli Kolins Mekmuri (Kelly Collins McMurry) kaze kako je smanjenje stepena pripravnosti dokaz da je situacija stabilna:

“Opsta situacija na celoj teritoriji Kosova je mirna i stabilna. Proglasen je sivi stepen sigurnosti, sto podrazumeva najnizi nivo”.

Portparol KFORa Iv Kermorvan (Kermorvant) istice da nema indicija za moguce pogorsanje stanja:

“KFOR ocenjuje da je bezbednosna situacija na Kosovu trenutno mirna”.

U medjuvremenu pojacane patrole i kontrolni punktovi mirovnih snaga mogu se primetiti na putu Pristina-Pec, kao i u regionu zapadnog Kosova, odnosno Decana, odakle potice Ramus Haradinaj. Prethodnih dana u tom regionu odrzani su mirni protesti, a prema izvestajima u Decanima se nalazi i sef Kosovske policijske sluzbe pukovnik Seremet Ahmeti (Sheremet). Portparol kosovske policije Refki Morina:

“Na osnovu stalnih kontakata koje imamo mozemo reci da je do ovog trenutka stanje stabilno. Tako da Kosovska policijska sluzba, medjunarodna policija i KFOR rade svoj posao kako bi svi gradjani Kosova bili bezbedni”.

Prema recima Morine eksplozija u centru Pristine, koja se dogodila u petak uvece i kada je povredjen jedan prolaznik, ne moze se smatrati incidentom koji moze da ugrozi bezbednosnu situaciju. Refki Morina kaze da policija vodi istragu kako bi otkrila pocinioce.

Predstavnica medjunarodne policije Keli Kolins Mekmuri istice kako nema potrebe za povecanjem mera bezbednosti:

“Mi smo oprezni i nastavljamo da obavljamo redovne policijske duznosti”.

U medjuvremenu odlozen je protest udruzenja bivsih pripadnika Oslobodilacke vojske Kosova (OVK), koji je bio najavljen za ponedeljak u Pristini, kao skup podrske trojici bivsih komandanata OVK, ukljucujuci Ramusa Haradinaja, koji su se u sredu predali Haskom tribunalu. Predstavnici tih udruzenja su izjavili kako je odluka o odlaganju protesta doneta zbog mogucnosti zloupotrebe takvog skupa.

* * * * *

Ostavka i predaja Ramusha Haradinaj, bivseg premijera Kosova u Hag, je imala uticaja na rad radnih grupa za standarde, ali je to kratko trajalo, smtraju predstavnici vlade Kosova, dok predstavnici medjunarodne administracije kazu kako na Kosovu nema institucionalnog vakuuma.


Koordinator za standarde u vladi Kosova Avni Arifi smatra da je podizanje optuznice, ostavka i odlazak Ramusha Haradinaja za Hag imao uticaja na rad vlade i institucija, ali je to trajalo kratko.

“Bilo je jednog uplitanja i to se osetilo u radnim grupam, kada se u jednom trenutku izgubila volja i moral da se nastavi za dosadasnjom dinamikom. Medjutim zamenik premijera i ministri su preduzeli hitne mere i mi nastavljamo istom dinamikom. Standardi ostaju prioriteti i radimo da imamo pozitivnu procenu”, kaze Arifi.

Na Kosovu nema institucionalnog vakuma kaze nasem radiju sefica kancelarije za informisanje UNMIK-a Hua Jiang

“Nema vakuma, nema zastajanja i sve ide onako kako se planiralo”, kaze Jiang dodajuci kako vicepremijer vrsi svoju duznost i da radne grupa nastavljaju posao onako kako su zapocele.

Kao posledica ostavke i predaje Haradinaja u Hag doslo je do odlaganja sastanka radnih grupa Pristine i Beograda o nestalim osobama. Iako je sam Haradinaj insistirao da se taj sastanak ne odlaze zbog njegove ostavke do toga je ipak doslo.

“Bilo je odlaganja zbog tehnickih razloga, sastanak je odlozen za nedelju dana i nadam se da nece biti negativnih uticaja”, kaze kordinator za standarde Arifi.

On veruje da ce dobrovoljna predaja bivseg premijera uticati da se ispune najmanje dva, od osam standarda koje je uspostavila medjunarodna zajednica.

“Odlucnost Haradinaja da se dobrovoljno preda i institucionalna podrska su uticali na ostvarivanje standarda vladavine zakonitosti na Kosovu, ali je to istovremeno dokaz funkcionisanja demokratskih institucija”.

Cinjenica da jos nije izabran novi premijer Kosova ne utice na rad radnih grupa za standarde, smatra Arifi.

“Grupe su angazovane i ja verujem da ce procena biti pozitivna. Cinjenica da jos nije izabran premijer nije smetnja da se radi na ostvarivanju standarda”.

U Pristini ce 11 aprila biti izvrsena tehnicka procena standarda. Zvanicnici vlade Kosva smatraju da je najveci napredak ucinjeni u oblasti vladavine zakona, demokratskih institucija i privrede.

Znacajnog napredka ima i u drugim oblastima, kao sto su bezbednost, sloboda kretanja i odrzivi povratak.
XS
SM
MD
LG