Dostupni linkovi

Mićo Stanišić se predao Tribunalu


Haški optuženik Mićo Stanišić i pratnja otputovali su sa beogradskog aerodroma u Hag avionom Vlada Srbije, a Stanišić nije dao izjavu za medije. Vlada Srbije najavila je da će pružiti garancije da se Stanišić, koji je optužen za zločine nad nesrbima u Bosni 1992. godine, pusti na slobodu do početka suđenja. Iako Vlada Srbije do sada nije pominjala hapšenje optuženih, srpski ministar pravde Zoran Stojković u Hagu je rekao da je nadležni sud izdao nalog za privođenje optuženog generala Nebojše Pavkovića, koji će policija izvršiti kada ga pronađe. Ova izjava u Hagu u Beogradu je protumačena je kao najava hapšenja i izručenja Pavkovića što je pozdravila Alaksandra Milenov, predstavnik kancelarija Haškog tribunala u Beogradu.

“Države imaju obavezu da pomažu Tribunalu. Postoje još 17 optuženih lica koja se nalaze na teritoriji Srbije i Crne Gore i Tribunal očekuje da sva ta lica budu predata u nadležnost Tribunala da bi mogli da počnu da odgovaraju na vrlo teške optužbe za koje su oni terete.”

Nezvanične informaicije iz srpske Vlade govore da je papirologija oko Pavkovićevog slučaja završena. Sud je izdao nalog i policija je u pripravnosti, ali će hapšenje uslediti tek kada obe vlade, članice državne zajednice, zaključe da time niće biti ugrožena bezbednost države. Branislav Bjelica, zamenik ministra pravde, rekao je za naš program da je, kao i za ostale optužene, i za hapšenje Pavkovića neophodna takva odluka, i objasnio kakve su procene kada je njegov slučaj u pitanju.

“Važi procena kao i za sve ostale generale, znači, važi procena da bi hapšenje verovatno ugrozilo nacionalnu sigurnost i bezbednost. Pretpostavljam, pošto ne znam da li se Vlada o tome uopšte izjašnjavala. Ako je to što je ministar rekao protumačeno tako, to je stvar vašeg tumačenja, a ja vam kažem ono što se odnosi na pravni deo cele priče. To znači da postupanje državnih organa zavisi od političke procene. Kad politička procena kaže da to više neće ugroziti bezbednost, tog trenutka pokrećete državne aparat, pravosuđe daje nalog i policija hapsi.”

Ljubiša Živadinović, akvokat optuženog Nebojše Pavkovića, rekao je za naš program da ne zna kakva je reakcija Pavkovića na najavu hapšenja, jer nisu bili u kontaktu poslednjih nekoliko dana. Živadinović kaže da je Pavkovićevo zdravstveno stanje i dalje veoma loše i da će o preuzimanju optužnice i eventualnom odlasku u Hag odlučiti tek kad završi sa pripremom odbrane.

“Ostaje suština priče. Znači kad je budem spreman, kad se sve to spremi, onda će doneti odluku. Znači sad je ovako sve ishitreno i prejuicidiramo samo stvari. Kad se pripremi ceo, ne možemo tam ići grlom u jagode. “

Optuženi general Sreten Lukić, koji se nalazi u Beogradu, odbio je predlog lekara da se zbog problema sa srcem operiše na klinici u Roterdamu, pa potom ode u Hag, i lečenje želi da nastavi u Srbiji.
XS
SM
MD
LG