Dostupni linkovi

Saradnja sa Tribunalom i dalje blokira pregovore sa EU


Već na narednom sastanku Konsultativne grupe Bosne i Hercegovine i Evropske unije, u maju, moglo bi se očekivati zeleno svjetlo za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju BiH Uniji, okvirna je ocjena nakon dvodnevnog zasjedanja radne grupe u Sarajevu. Pregovora međutim, jasno je rečeno, neće biti bez pokazane bolje saradnje sa Haškim tribunalom i bez započete reforme policije.

Direktor Generalnog direktorijata za proširenje Evropske unije, Rajnhard Pribe, jasno je bh. vlastima poručio da ne rizikuju s ovim, posebno ne kad je u pitanju saradnja sa Hagom:

“Postignut je značajan napredak u svih prioritetnih 16 oblasti i mislim da ćemo u narednim sedmicama ili mjesecima doći do onoga što svi želimo. Ništa nije garantovano, ali ako ovako nastavimo, mislim da uskoro možemo vidjeti BiH u pregovorima sa Evropskom unijom.”

O ispunjenju preostalih uslova iz 16 prioritetnih oblasti, direktor bh. državne direkcije za evropske integracije, Osman Topčagić, kaže:

“Naša je ocjena da je BiH ostvarila značajan napredak u velikom broju prioritetnih područja Studije izvodljivosti. Napredak se posebno odnosi na reformu carinskog i poreskog sistema, na djelotvornu javnu upravu, ljudska prava, upravljanje pitanjima azila i migracija, budžetsku praksu, efikasno sudstvo. Međutim, postoji još jedan broj područja u kojima se očekuje dalji značajan napredak.”

Prvi se put razgovaralo i o liberalizaciji viznog režima za građane BiH. Osnov za razgovore bio je izvještaj nadležnog državnog ministarstva o stanju sigurnosti u BiH. Iz Evropske unije rečeno je, međutim, da za sada postoji tek dobra volja da razgovori o ovom pitanju budu nastavljeni u maju.
XS
SM
MD
LG