Dostupni linkovi

3.500 bivših zaposlenika Borova ponovno pred zidom


Mirko Grahorac, predsjednik Udruženja radnika Borova, kaže kako se 3.500 bivših zaposlenika tog kombinata ponovno našlo pred zidom. Iako je Vrhovni sud Republike Hrvatske još u travnju prošle godine presudio u njihovu korist, ustvrdivši kako su otkazi bili protuzakoniti, te iako je u siječnju ove godine u hrvatskoj Vladi održan sastanak na kojem je zaključeno da i radnici srpske nacionalnosti trebaju dobiti sve ono što je već odavno ostvarilo 1.600 njihovih hrvatskih kolega, ne događa se ništa.

Kako im se čini, kaže Grahorac, da su u Hrvatskoj iscrpli sve mogućnosti, odlučili su obratiti se i međunarodnoj zajednici:

“Mislim da je to previše i predaleko otišlo da se pet godina ne može da riješi jedan problem koji zaista nije ni velik problem, koji se vrlo lako riješi, niti je u pitanju neki veliki novac, ali bi za ovo područje, Vukovar, i za ove ljude to značilo mnogo.”

Činjenica da 3.500 radnika srpske nacionalnosti nije ostvarilo pravo na staž, otpremnine i mirovine za te je ljude frustrirajuća, kaže Grahorac. Najveći dio njih je bez ikakvih prihoda, na rubu egzistencije. A to je dodaje Grahorac, plodno tko za jačanje međunacionalnih tenzija:

“Naš fokus je stalno smirivanje ove situacije. Ali mi jednostavno ne možemo smiriti situaciju kada je 3.500 ljudi, koji su podnijeli tu tužbu, koji su na sudu, a sud evo te četiri godine ništa nije odradio, znači politika ništa ne odrađuje, jednostavno došlo do neke granice kad im više strpljenje popušta i otkazuje i biće ovdje ekscesa.”

Ukoliko se u najskorije vrijeme ništa ne riješi, Udruženje radnika Borova najavljuje ulične prosvjede kako bi upozorilo ne samo hrvatsku već i međunarodnu javnost na svoj neravnopravan položaj, kaže Grahorac i dodaje:

“Mi ćemo izaći na ulice. Mi ćemo blokirati čitav Vukovar. Pa neka gospoda iz bijelog svijeta vide šta se ovdje radi. I neka kažu – gospodo, vi morate prvo da riješite pitanje ljudskih prava, ono što je danas najbitnije, da svi ti ljudi, vaši građani, budu ravnopravni, jer se ovdje sigurno vidi da tu nema nikakve ravnopravnosti. To je čista diskriminacija.”

Grahorac zaključuje kako će pričekati još neko vrijeme na reakcije hrvatske Vlade i odgovor premijera Sanadera kojemu su uputili pismo početkom ožujka, no ne bude li problem uskoro riješen, jedino što im ostaje su ulični prosvjedi.
XS
SM
MD
LG