Dostupni linkovi

DAMASK / VAŠINGTON


Predsednik Sirije Bašar Asad je objavio popodne u parlamentu da će se vojska njegove zemlje postepeno povući iz Libana i to najpre na područje istočno od doline Beka, a nakon toga na sirijsko-libansku granicu.
Rekao je da je za taj čin neophodan dogovor svih političkih grupacija u Libanu. "Sirijsko povlačenje iz Libana ne znači nestanak sirijske uloge", rekao je predsednik Asad.
Sirija je proteklih nekoliko sedmica, od atentata na bivšeg premijera Libana Rafika Haririja, pod žestokim međunarodnim pritiskom da povuče trupe iz Libana.
Sjedinjene Američke Države (SAD) su objavile da je za njih prihvatljivo samo potpuno povlačenje sirijskih vojnika iz Libana. I SAD i Evropska unija su zapretili Siriji sankcijama ukoliko i dalje bude zadržavala vojsku u Libanu. Povlačenje sirijskih trupa zatražile su i Velika Britanija, Nemačka i Fancuska, ali i Rusija, Saudijska Arabija i Egipat.
Sjedinjene Američke Države su objavile večeras da potez sirijskog predsednika ne smatraju dovoljnim.
"Međunarodna zajednica je bila jasna da Sirija mora da se povuče odmah i u potpunosti sve svoje vojne snage i obaveštajne službe iz Libana", rekla je portparol State Departmenta Darla Džordan (Jordan).
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je ponovio danas u redovnom obraćanju naciji preko državnog radija da SAD smatraju Siriju za ključnu prepreku miru na Bliskom istoku.
"Godinama libanski narod pati zbog posledica užasnog građanskog rata i sirijske okupacije. Libanci koji su videli slobodne izbore u Iraku sada traže pravo da odluče sami o svojoj sudbini, bez sirijske dominacije i kontrole. Sirija drži okupacione snage u Iranu skoro tri decenije i Sirija podržava terorizam i predstavlja ključnu prepreku miru u širem području Bliskog istoka", rekao je predsednik Buš.
XS
SM
MD
LG