Dostupni linkovi

Proširenje optužnice za zločin u Sjeverinu?


Svedok Đorđe Janjušević koji je putovao autobusom na liniji Rudo-Priboj, iz kog su u selu Mijoče oteti Bošnjaci, opisao je kako je 22. oktobra 1992. putnike legitimisao naoružan vojnik u maskirnoj uniformi namazan crnom bojom po licu. Nisam video koje zaustavio autobus. Tokom legitimisanja bila je tišina i samo se povremeno čulo “ti izađi, ti izađi”, rekao je svedok. Janjušević nije prepoznao nikog od optuženih. Prema optužnici, Bošnjake su oteli pripadnici paravojne formacije “Osvetnici”, prevezli ih u višegradski motel “Vilina vlas”, gde su ih brutalno zlostavljali posle čega su ih odveli na obalu Drine, ubili i bacili u reku.

Džemajil Alilagić, predsednik Odbora za ljudska prava Sandžaka i zastupnik porodica oštečenih, za naš program prokomentarisao je dosadašnji tok suđenja:

“Mi od ovog suđenja ne očekujemo da će biti zadovoljena pravda. Način na koji sud vodi ovaj proces u okviru onih činjenica koje su dostupne sudu na osnovu optužnice može se reći da profesionalno obavlja svoj posao. Međutim, ja i kao ni porodice oštećenih nismo zadovljni zbog što se optužnica ne proširuje jer za to ima opravdanih elemenata. Nepobitno je utvrđeno da je u otmici učestvovalo najmanje devet izvršilaca, optužnica je podignuta samo protiv četiri. Ono što mi želimo da se dogodi to je proširenje optužnice. Međutim, ako se optužnica ne proširi i ukoliko optuženi ne dobiju kazne kakve su ranije dobili onda praktično time se želi pokazati da je slučaj u Sjeverinu završen.”

Za zločin nad sjeverinskih Bošnjacima optuženi su pripadnici paravojne formacije “Osvetnici” Milan Lukić i Oliver Krsmanović koji su u bekstvu, i Dragutin Dragićević i Đorđe Šević. Na prvom suđenju Šević je osuđen na 15 godina zatvora dok su ostali osuđeni na po 20 ali je tu presudu zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja poništio Vrhovni sud Srbije. Suđenje se nastavlja 25. aprila.
XS
SM
MD
LG