Dostupni linkovi

30 minuta poštenog dijaloga zaustavilo bi rat


Lider čečenskih pobunjenika Aslan Mashadov dao je ekskluzivni intervju Severnokavkaskom servisu Radija Slobodna Evropa.

Upitan o aktuelnoj situaciji u Ceceniji, Mashadov je rekao da je duboko uveren da je ruski predsednik Vladimir Putin izgubio kontakt sa realnoscu, da ne zna sta se stvarno dogadja u Ceceniji, dodavsi da je svakodnevna praksa da vojska svom komandantu daje informacije koje on zeli da cuje. Takvu praksa verovatno primenjuju i ruske snage bezbednosti.

O cecenskom predlogu za dijalog sa ruskim zvanicnima Mashadov je rekao:

"Mi vec dugo govorimo da bi 30-minutni, fer, dijalog oci u oci bio dovoljan da zaustavi ovaj rat. Mi bismo u tom dijalogu objasnili predsedniku Ruske federacije sta ljudi Cecenije zele – siguran sam da on ni to ne zna – i istovremeno bismo culi od Putina licno sta on zeli, sta Rusija zeli u Ceceniji", kaze Mashadov.

Na pitanje o tome da li se postuje poslednji prekid vatre, Mashadov odgovara:

"Ne verujem da postoji jedna jedinica na cecenskoj teritoriji koja bi ignorisala moja naredjenja – bilo da je ona u Ingusetiji, Dagestanu, Kabardino-Balkariji ili Karaccajevo-Cerkesiji. Ovo nije samo prazna prica nego realnost. Sve vojne jedinice na cecenskoj teritoriji i u susednim zemljama su pod subordinacijom cecenskog pokreta otpora", rekao je u intervjuu Severnokavkaskom servisu Radija Slobodna Evropa cecenski lider Aslan Mashadov.
XS
SM
MD
LG