Dostupni linkovi

Da li će Čović podnijeti ostavku?


Ukoliko optužnica za privredni kriminal i carinske prevare u predmetu Lijanović, podignuta protiv člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, bude i potvrđena, njegov sljedeći korak trebao bi biti podnošenje ostavke na ovu funkciju, upozoravaju predstavnici međunarodne zajednice. Ovakvu odluku Čovicu predlaže i britanski ambasador u BiH, Jan Klif, koji smatra da su optužbe protiv Čovića i još šest osoba veoma ozbiljne:

“Ukoliko optužnica u Sudu BiH bude potvrđena u narednih sedam dana, mi vjerujemo da bi on trebao podnijeti ostavku i da bi to bilo u interesu Predsjedništva i države BiH.”

Čović je optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti dok je bio ministar finansija u Vladi Federacije BiH. Tada je protivzakonitim odlukama omogućio firmi “Lijanović” izbjegavanje plaćanja carinskih dadžbina, čime je budžet Federacije oštećen za više od 40 miliona konvertibilnih maraka.
Osim Čovića, optužnica je za krivična djela carinske prevare, utaju poreza i primanje mita podnesena i protiv predsjednika Ustavnog suda BiH, Mate Tadića, četvorice braće Ivanković - vlasnika firme “Lijanović” - i profesora prava Zdravka Lučića.

Tako se prvi čovjek države tereti, kako je navedeno u optužnici, “za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi i u izvršenju ozbiljnih krivičnih djela propisanih zakonom BiH.”

Iz kabineta Dragana Čovića nema zvaničnog stava o podignutoj optužnici, jer ona, kako kažu, nije ni dostavljana članu Predsjedništva. Čovićev advokat Josip Muselinović potvrdio je za naš radio da optužnicu još uvijek nije dobio, jer ona nije i zvanično potvrđena:

“Čuli ste, još nije ni obznanjena zapravo. I još nije prošla ni svoju provjeru, ni kontrolu.”

I Ured Visokog predstavnika upozorio je Čovića da, u slučaju potvrđivanja optužnice, očekuje njegovu ostavku. Portparol OHR-a, Vedran Peršić:

“Od osoba koje su na izvršnim funkcijama, sa bitnim uticajem na povjerenje građana i ugled BiH u inostranstvu, očekuje su da odstupe ukoliko su osumnjičeni za krivična djela.”

Domaći zvanični ističu kako u BiH ne postoji zakonska odredba koja definiše da član državnog predsjedništva mora podnijeti ostavku ukoliko protiv njega postoji optužnica, te da je to stvar moralnih principa. Kada je riječ o zamjeni članova Predsjedništva, BiH u tome već ima iskustva jer se to dešavalo i ranije, kaže član Ustavno-pravne komisije Parlamenta BiH i nekadašnji član Predsjedništva Beriz Belkić:

“Postoji zakon koji je donio nekadašnji Visoki predstavnik i taj zakon reguliše tu proceduru. Po toj proceduri je već ustanovljena praksa - imali smo slučaj i gospodina Križanovića, mene i gospodina Paravca koji smo zamijenili članove Predsjedništva koji su zbog bolesti ili zbog krivičnih odgovornosti, ili zbog smjena od strane Visokog predstavnika morali prestati vršiti funkciju člana Predsjedništva.”

Sud BiH, kako se očekuje, trebao bi u narednih sedam dana saopštiti da li je optužnica, koja sadrži 14 tačaka, protiv Čovića i još šest osoba potvrđena ili odbačena.
XS
SM
MD
LG