Dostupni linkovi

Deset zapovijedi pred Vrhovnim sudom SAD


U Americi nije ništa neobično vidjeti poruke sa deset zapovijedi ni u Sinagogi, ni u crkvi, jer je to samo podsjećanje na božije učenje. Mnogi od tih principa priznati su i u Islamu, sa malim izmjenama, kakav je naprimjer dan odmora – kod kršćana je nedjelja, kod Židova subota, a kod muslimana petak.

I dok niko ne pravi problem sa plakatiranjem zapovijedi u religijskim objektima, njihovo javno publikovanje nekim ljudima smeta. U američkoj saveznoj državi Texas stanovnici su Federalnom sudu uložili tužbu za povredu Ustava zbog isticanja božijih zapovijedi ispred zgrade vlade Texasa. Nakon nekoliko mjeseci vijećanja, slučaj je, zajedno sa sličnom tužbom iz Kentuckyja završio pred Vrhovnim sudom. Dovoljno materiajala za vatrenu debatu izmedju pristalica i protivnika javnog promoviranja religijskih stvari. Prvog dana sudske rasprave, ispred zgrade Vrhovnog suda argumentiralo se ovako. Najprije pristalice:

“Ja mislim da su ljudi jako netolarentni prema tome šta se može, a šta ne izložiti javnosti, i mislim da su sa zapovijedima takodje netolerantni, što je naprosto smiješno.”

S druge strane protivnici kažu:

“Javna imovina pripada svima, a nisu svi kršćani ili čak religiozne osobe, dakle to je diskriminacija.”

Unutar suda pak, argumenti za i protiv biće sucima prezentirani u narednih nekoliko mjeseci. Zagovornici uklanjanja božijih objava iz javnog života tvrde da crkvu treba odvojiti od države, oni koji hoće zaštiti izložene poruke tvrde da su božije zapovijedi istovjetne sa temeljnim civilnim zakonima. Prema procjenama promatrača, očekuje se da će Vrhovni sud odluku donijeti do kraja juna ove godine.
XS
SM
MD
LG