Dostupni linkovi

Beograd očekuje predmete Omarska-Keraterm i “Vukovarska trojka”


Stigla je vest da Vlada pregovara sa Perišićem i još nekima koji bi trebalo da idu u Hag, odnosno da se dobrovoljno predaju. Možete li da potvrdite da su takvi pregovori u toku i ako možete i skim. ?

“Vlada pregovara sa svima koji su dostupni pa i sa licima koje ste vi spomenuli. Taj proces je u toku.“

Zamenik ministra za pravdu je dodao da od sutrašnje Statusne konferencije u Hagu o slučaju Mejakić i još četvorica bosanskih Srba optuženih za zločine u logoru Omarska i Keraterm, očekuju da budu prosleđeni pravosuđu u Srbiji. Bjelica je najavio da treba očekivati da se slučaj “Vukovarske trojke” u kome su optuženi oficiri bivše JNA Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić i Miroslav Radić u narednih nekoliko nedelja preseli iz Haga u Beograd.

“Smatram da će, barem prema informacijama kojima ja raspolažem, on biti dodeljen nama.”

“Cela ideja stvaranja Haškog tribunala, ideja pomirenja među narodima bivše Jugoslavije i vršenja pravde u bilo kakvoj suprotnoj odluci suda u velikom broju slučajevima bi se pretvorila u svoju suprotnost. Naime, dovelo bi do daljih podela i sukoba i taj politički stav je jasno rečen i biće izrečen sutra. Naime, vi ne možete očekivati pomirenje na tezi koju zastupa Tužilaštvo, Pogotovo što smo evo i od relevantnih država kao što su Sjedinjene Američke Države juče dobili vest da, recimo, suđenje koje teče protiv okrivljenih koji su srpske nacionalnosti u Hrvatskoj nisu vršena u skladu sa pravnim standardima međunarodnog prava.”
XS
SM
MD
LG