Dostupni linkovi

Bosanske izbjeglice nisu zaboravljene


Spremnost međunarodnih donatora da ulažu u BiH, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Mirsad Kebo, je ocijenio kao znak da ova zemlja ne pada u zaborav:

“Na osnovu podataka koje smo do danas dobili, međunarodni donatori će u toku 2005. godine uložiti oko 50 miliona konvertibilnih maraka, što je jednako sredstvima koje će uložiti domaće institucije vlasti. Mi mislimo da će ova sredstva od 50 miliona, to je procjena za ovu godinu, biti najvjerovatnije veća i mi ćemo u narednih mjesec dana održati bilateralne sastanke sa svim najvažnijim donatorima i vjerovatno ćemo doći do realnijeg pregleda sredstava koja će biti implementirana u ovoj godini.”

Govoreći u ime Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice, Udo Janz je sastanak ocijenio kao podršku dogovoru postignutom na regionalnoj ministarskoj konferenciji prije mjesec dana u Sarajevu:

“Jasna politička volja postavila je ambiciozan cilj da se proces povratka u regiji završi do kraja 2006. godine. Nadam se da ćemo uspjeti u tome. Zadovoljan sam što je okupljeno toliko donatora zainteresovanih za rješavanje problema povratka. Svi idemo ka istom cilju - i Sarajevo i Beograd i Zagreb - da novac bude uložen na najbolji način, da ne dolazi do preklapanja sredstava i dupliranja korisnika, te da tačno znamo ko koristi sredstva i zašto.”

Naglašavajući velike koriste od dogovora s donatorima, ministar Kebo je naglasio:

“Mi ćemo potrošiti 50 miliona, ali 50 miliona će utrošiti organizacije, možda čak i više, ali želimo da taj dio procesa bude kontinuiran, kontrolisan, transparentan i pravedan.”

Novac će, prije svega, biti uložen u stvaranje uslova tzv. održivog povratku, i to u područjima koja su do sada najčešće ostajala izvan donatorskih projekata. To su, prije svih, istočni dio BiH i Posavina.
XS
SM
MD
LG