Dostupni linkovi

HVIDRA protiv vladajućeg HDZ-a


Predsjednik Udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, Josip Đakić, optužuje novinare da su ga krivo interpretirali, te da nikad nije izjavio kako general Gotovina svoju nevinost treba obraniti u Haagu:

„Ja znam da vam je svima u glavama Hag, i meni je također, ali nemojte krivo prezentirati ono što se govori. Imate li moju snimku?“

„Ne, nemam vašu snimku.“

„Pa o čemu onda govorimo?“

„Naša riječ protiv vaše.“

„Gospodo, HVIDRA traži da general Gotovina bude prvo, u svojstvu osumnjičenika, saslušan pred haškim istražiteljima u Zagrebu i da mu se također, kao i svim drugima, omogući obrana sa slobode.“

Novinari su primijetili kako se takav stav ne slaže sa stavom hrvatske Vlade, te ponovili jučerašnje riječi premijera Sanadera kako bi i za Hrvatsku i odbjeglog Gotovinu bilo najbolje da se pojavi u Hagu:

„Ja danas govorim kao predsjednik HVIDRA-e Republike Hrvatske.“

Znači li to, zanimalo je dalje novinare, da se kao predsjednik HVIDRA-e protivi izručenju Gotovine u Hag, a da će kao zastupnik vladajuće stranke u Saboru za to glasovati?

„Kao zastupnik vladajuće stranke neću komentirati, nego ću glasovati o odlukama i o ,neodlukama‘ onako kako treba.“

Vjeruju li u HVIDRA-i da će Vlada, ako ga locira, izručiti optuženog Gotovinu u Haag?

„Vjerujem.“

U tom trenutku, dodao je, HVIDRA će postupiti kako zaključi njezin Glavni odbor. A što će učiniti ako se Gotovina sam preda?

„To će biti njegova vlastita odluka, na koju ne možemo utjecati, kao ni sada.“

Predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić prozvao je jučer braniteljske udruge da svoje stavove formiraju ovisno o potrebama Vlade:

„One su sada u pravilu bile u najvećem svom dijelu pod kontrolom HDZ-a. Ja bih rekao da je ovo praktički sukob HDZ-a sa udrugama koje su pomogle HDZ-u da dođe na vlast. Međutim, nisu ni udruge, posebno HIDRA, imala odgovornosti za stanje odnosa prema Domovinskom ratu, imali su jednu politiku u doba dok je bio Račan na vlasti, onda su godinu i po dana imali drugu politiku otkad je Ivo Sanader na vlasti.“

Najnovija situacija, barem prema današnjoj press konferenciji, potpuno ih je zbunila, iako tvrde da su jedinstveniji no ikad.
XS
SM
MD
LG