Dostupni linkovi

Hag, sekstrafiking, (ne)sloboda kretanja, odnos prema manjinama


Vlada Bosne i Hercegovine, usprkos nekih pozitivnih pomaka u pojedinačnim područjima, zapravo se ne može pohvaliti zaštitom ljudskih prava. Sudstvo u oba entiteta je izloženo pritiscima vodećih političkih stranaka, ali i izvršne vlasti. State Department posebno upozorava na činjenicu da Republika Srpska "de facto" odbija poduzeti konkretne akcije protiv Srba koji je Haški sud optužio za ratne zločine. Federacija BH surađuje s Tribunalom, iako nema novih transfera u smjeru Haškog suda, stoji u Izvještaju koji se odnosi na prošlu godinu. Nesuradnja s međunarodnim sudom za ratne zločine zapravo glavni je uzrok podrivanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini, ističe se u izvještaju State Departmenta.

Kao pozitivna činjenica u suđenjima za ratne zločine izdvaja se formiranje Specijalnog vijeća za ratne zločine.

Upozorava se da politička vodstva na svim razinama nastavljaju opstruirati povratak izbjeglica, posebno u područjima gdje su manjina.

Hrvatska vlada je dobila generalno gledano pozitivnu ocjenu u poštovanju prava svojih građana. No, problemi su zabilježeni kada je riječ o građanima srpske nacionalnosti i Romima koji su izloženi širokoj društvenoj diskriminaciji. Izdvaja se i ocjena da su suđenja za ratne zločine još uvijek pristrana i da se češće osuđuju Srbi. Navodi se da sudski procesi za ratni zločin koji su počinili Hrvati još nisu okončani, pa se izdvaja suđenje za "Loru" i slučaj "Hrastov", a koji bi se po odluci Vrhovnog suda Hrvatske trebali iznova održati, no ti procesi nisu obnovljeni u 2004. Hrvatska još nije ostvarila punu suradnju s Haškim sudom. Optuženi haški bjegunac Ante Gotovina i dalje je na slobodi, ističe se u Izvještaju State Departmenta.

Kao i u vlada u Zagrebu, tako je i vlada Srbije i Crne Gore dobila generalno pozitivnu ocjenu u poštovanju prava svojih građana, no ističe se da policija zna prekoračiti svoja ovlaštenja, da zlostavlja građane, a da zatvorenike ponekad i premlaćuje. Kada je riječ o odnosu prema Haškom sudu, u Izvještaju State Departmenta ističe se da su se u 2004. dvojica optuženih predala Hagu, da je dostavljen veliki broj dokumenata Tribunalu, da se svjedoci pojavljuju pred sudom, ali suradnja ipak nije zadovoljavajuća. Srbiji i Crnoj Gori zamjera se da skriva jednog od najtraženijih haških optuženika generala Ratka Mladića. No, kao pozitivne činjenice izdvajaju se suđenje za ratni zločini počinjen u Vukovaru, a koje je počelo 9. ožujka prošle godine pred Specijalnim sudom u Beogradu, te proces i presuda od 20 godina zatvora Aleksandru Saši Cvjetanu zbog ubojstva 19 Albanaca na Kosovu 1999.

Što se tiče Podgorice, posebno se izdvaja da Služba državne sigurnosti može prisluškivati građane, što nije dopušteno Ustavom. U borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije su postignuti ograničeni rezultati, ali vlada Crne Gore je spremna reagirati na izvještaje nevladinih organizacija o kršenjima ljudskih prava. Podsjeća se da još nije razriješen slučaj trgovine ljudima, i izdvaja se slučaj Moldavke S.Č. State Derpartment posebno upozorava da motiv za ubojstvo direktora lista "Dan" Duška Jovanovića još nije utvrđen, te da sudski proces još uvijek traje.

U Izvještaju State Departmenta o ljudskim pravima i slobodama na Kosovu, izdvaja se prošlogodišnje nasilje koje je bilo usmjereno protiv Srba, Roma i Aškalija. UNMIK-ova policija je zabilježila oko 1.100 etnički motiviranih zločina, većina njih 859, su počinjeni tijekom martovskog vala nasilja. Navodi se da su se prošle godine dogodila 62 ubojstva, 20 tijekom ožujka 2004, a 11 žrtava su bili građani srpske nacionalnosti. U ovom dokumentu se također kaže da je prošlogodišnji porast nasilja bio politički motiviran i da se odgovornim drže ekstremni Albanci. No, podsjeća se da su neki od predstavnika albanske vlasti presporo reagirali i sa zakašnjenjem osudili nasilje prema manjinama. UN- ova administracija, KFOR i Kosovski zaštitni korpus trebali su uložiti dodatne napore kako bi zaštitili manjine nakon martovskih nemira.

Izvještaj ističe da i dalje ima velikih problema sa slobodom kretanja građana srpske nacionalnosti, ali i drugih manjinskih zajednica na Kosovu. Upozorava se i na trgovinu ženama radi seksualnog iskorištavanja.
XS
SM
MD
LG