Dostupni linkovi

Utvrđivanje granice jasan signal za sve radikalne elemente u regionu


Makedonski premijer Vlado Bučkovski izneo je državnim čelnicima Srbije i savezne zajednice Srbije i Crne Gore predlog da civilna misija Ujedinjenih nacija bude partner zvaničnom Skoplju u određivanju demarkacione granice prema Kosovu. Utvrđivanje granice bio bi, prema rečima makedonskog premijera, jasan signal za sve radikalne elemente u regionu koji gaje iluzije o velikodržavnim projektima, među kojima su veliko Kosovo ili velika Albanija.

“Jedno od gorućih pitanja za koje se zalažemo da se reši je pitanje demarkacije granične linije jer to je za nas veoma bitno. Ne želimo da damo mogućnost onima koji žele stvaranje velikih država.”

Problem granice Makedonije i Srbije i Crne Gore na teritoriji Kosova koji se nalazi pod međunarodnim protektoratom, predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, vidi kao tehničko pitanje koje bi trebalo razumeti u kontekstu trenutne političke realnosti.

“Tu se niti mogu menjati granice, niti se Kosovo može proglasiti nezavisnim, niti Srbija i Crnga Gora proglasiti da ne postoje. Znači ništa od toga. Ali nešto drugo može, a to je da se zna šta jeste pravni poredak i koje su važeće pravne norme. Ali kako s druge strane isto tako te pravne norme usaglasiti sa realnim političkim životom u regionu kako nijedan od budućih partnera rešavanja i pitanja Kosova i pitanja stabilnosti regiona ne bi bio povrijeđen ili isključen iz te, nesumnjivo bitne dijaloške političke budućnosti Zapadnog Balkana.”

Makedonski premijer Vlado Bučkovski razgovaro je tokom dana sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i predsednikom republičke vlade Vojislavom Koštunicom. Ali nakon tih susreta nije potvrđeno da je makedonska strana dobila podršku za svoj predlog da UMNIK bude partner za utvrđivanje državne granice.
XS
SM
MD
LG