Dostupni linkovi

Regionalni pristup borbi protiv organizovanog kriminala


“Oraganizovani kriminal i njegovi oblici ne poznaju granice, oni prevzilaze kosovske, balkanske, evropske i sire okvire”, kaze glasnogovornik Kosovske policijske sluzbe Refki Morina isticuci kako je Kosovo u tome kao most kojim se organizovani kriminal povezuje preko Makedonije, Albanije, Srbije i drugih zemalja Balkanskog poluostrva kako bi se prosirio na druge zemlje kao Italija, Nemacka i druge zemlje.

Neeraj Singh, portparol.UNMIK-a za policiju i pravosudje kaze kako je organizovani kriminal regionalni fenomen.

“Organizovani kriminal je regionalni fenomen koji nije ogranicen samo na Kosovo, vec je endemski problem koji se odnosi na ceo Balkan i svakako se protiv njega mora boriti regionalnim pristupom”, kaze Singh dodajuci da to upravo radi medjunarodna i kosovska policija.

UNMIK ima medjugranicni sporazum o saradnji policija sa svim susednim zemljama koje nude razmenu policijskih informacija sa ciljem koordinacije borbve protiv organizovanog kriminala.

“Mi smo primetili vanredno poboljsanje nase sposobnosti da se borimo protiv organizovanog kriminala upravo kao rezultat regionalne saradnje”, kaze Singh, dok portparol KPS Morina dodaje:

“Ovi oblici saradnje su doprineli da su mnogi izvrsioci krivicnih dela koje su izvrsili na Kosovu hapse u drugim drzavama, upravo zahvaljujuci medjubalkanskoj i medjuevropskoj saradnji”.

Regionalna policijska saradnja je u najvecoj meri prisutna u borbi protiv droge, trgovine ljudima, pranja novca i ilegalne trgovine oruzjem, kaze Singh.

“Jedan od udaraca je i udarac mrezi dilera drogom poznatoj kao Shaban, u martu prosle godine i ovaj slucaj je jos na sudu, dok su pet osumnjicene osobe za kriminalna dela na Kosovu i drugim zemljama Evrope u pritvoru”, kaze Sing objasnjavajuci da je ova grupa bila povezana u trgovini velikim kolicinama heroina u zemljama zapadne Evrope, dok je akcija otkrivanja mreze korodinirana sa Kosova.

Glasnogovornik Morina kaze kako KPS nije ostavila po strani ni borbu protiv kriminala unutar Kosova.

“Znate da je u regionu Prizrena pronadjeno i zapljenjeno 36 kg droge, u Gnjilanu 18 kg i na Aerdoromu 6 kilograma”.

Morina smatra da to nije samo uspeh policije vec i gradjana koji su sve spremniji da saradjuju sa policijom kako bi obezbedili miran zivot.

“Mi smo u sluzbi svih gradjana. Imamo slucajeva kada i pripadnici drugih nacionalnosti pozivaju nase telefone, i Srbi, Romi, Turci i to pokazuje poverenje pripadnika manjina koje zive na Kosovu u KPS-u”.

On je ubedjen da su na Kosovu u opadanju organizovani kriminal i drugi oblici krivicnih dela, dok glasngoovrnik UNMIK-a Singh istice kako je tesko dati takvu ocenu, jer dok sposobnosti policije da resava ove probleme rastu, policija je u stanju da resava sve vise takvih slucajeva i da hapsi sve vise kriminalaca. Medjutim, to moze da stvori privid da je kriminalitet u porastu, iako to u prvom redu treba ceniti kao povecanje sposobnosti policije da otkriva zlocince i zlocine.

“Vrlo je tesko da se da ocena dali je kriminalitet u povecanju ili smanjenju, ali konacno nasi kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala, posebno poslednje dve godine su povecane”, kaze Singh.

Borba protiv organizovanog kriminala je visoko medju prioritetima medjunarodne administracije i institucija Kosova. Jacanje i osposboljavanje policijskih snaga Kosova da se sa tim bore je deo borbe protiv organizovanog kriminala.
XS
SM
MD
LG